Sylvain Wolff

Naam

Sylvain Wolff (ook: Silvain Wolf)

Oude ansichtkaart van de Emmastraat; het laatste huis van het vierblok links was de woning van de familie Wolff (collectie ansichtkaarten Archief De Domijnen).
Fragment van Sylvains registraties te Rotterdam.
Sylvains doodverklaring in Mauthausen (Bron: Arolsen Archives).

 

Geboren

24 november 1897 te Mechelen aan de Maas (B)

Gedeporteerd

10 maart 1942 gearresteerd en in gevangenis Maastricht opgesloten; via concentratiekamp Amersfoort naar Mauthausen gedeporteerd

Vermoord

29 juni 1942 te Mauthausen

Adres

Emmastraat 3, Sittard

Familie

zoon van Abraham Wolff en Bertha Wolff; broer van Elvire en Romain Wolf(f)

Achtergrond

De ouders van Sylvain en Romain stamden uit twee verschillende families Wolf(f). Vaders familie kwam oorspronkelijk uit Weisweiler (tussen Aken en Jülich), vestigde zich rond 1825 te Stokkem in België en later via Roermond in Berg aan de Maas. Hun grootmoeder stamde uit de Sittardse familie Hertz en was een zus van Herman Hertz gehuwd Regina Isaac en een nicht van Philip Hertz. Ooms en tantes Wolf(f) hadden zich vanuit Berg aan de Maas onder meer in Beek, Heerlen en Sittard gevestigd. De bekendste oom is Adolf Wolf (1874-1974) die in 1900 met de weduwe van Karel Hertzdahl trouwde en aan het hoofd kwam te staan van de kledingfirma Wolf & Hertzdahl.

De vader van Sylvain en Romain, Abraham, was slager en veekoopman, en was in maart 1893 naar Maasmechelen getrokken. Hij trouwde in dat jaar met hun moeder, Bertha Wolff uit Sittard, wiens voorouders zich rond 1790 te Limbricht en na 1800 te Sittard hadden gevestigd. Haar broers en zussen hadden zich buiten Limburg gevestigd, behalve broer Max Wolff, die op de Putstraat woonde. Bertha was een verre verwant van de familie Wolff op de Limbrichterstraat en van Joseph Wolff gehuwd Frederica Goldstein en Martha Michaelis.

Te Maasmechelen werden de kinderen Elvire, Sylvain, Marcel (na enkele maanden overleden) en Romain geboren. Ze werden bij de burgerlijke stand deels als Wolf ingeschreven en de spelling zou ook later blijven variëren.

Het gezin verhuisde in 1912 naar Sittard, waar ze onder meer op de Paardestraat en de Rijksweg Zuid en Noord woonden. In 1917 trouwde Elvire met Alexander Polak en verhuisde naar Enschede. Abraham en Bertha Wolff vestigden zich uiteindelijk in de jaren 1920 in een huurwoning op de Emmastraat in het pas aangelegde 'Villapark'.

Sylvain bleek bij de tiende volkstelling in 1920 niet meer bij zijn ouders te wonen. Hij werkte in de jaren 1920 en '30 als handelsagent en woonde onder meer in Rotterdam, Den Haag en bij zijn ouders, maar gaf zijn verhuizingen niet altijd door aan de gemeente. In Rotterdam had hij wel 10 verschillende adressen in 10 jaar tijd. Op 5 juni 1940 keerde hij definitief terug bij zijn ouders. Rond deze tijd ook vertegenwoordigde Sylvain Sittard in het bestuur van het resort Maastricht van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK).

Romain had in 1927-1928 een jaar met Sylvain in Rotterdam gewoond, maar was verder bij zijn ouders gebleven en werkte met name als mijnwerker en als handlanger bij een constructiewerkplaats. De ouders hadden ook kostgangers in huis, waaronder (langdurig) Philip Hertz uit Sittard en in 1939-1940 Joseph Cohen uit Groningen. Philip Hertz was de neef van de grootmoeder van Sylvain en Romain Wolff.

Sylvain werd in maart 1942 gearresteerd om nog onbekende reden, en werd in juni 1942 in Mauthausen 'auf der Flucht erschossen'. Romain moest zich eind augustus 1942 melden voor tewerkstelling, en kwam via Kosel terecht in werkkampen in Midden-Europa, waar hij uiteindelijk omkwam.

In januari 1943 werd het huis van hun ouders door de Duitsers gevorderd, en moesten zij samen met Philip Hertz intrekken bij de familie Horn-Rosenberg op de Molenbeekstraat. Enkele maanden later werden zij via Kamp Vught en Westerbork gedeporteerd naar vernietigingskamp Sobibor.

Alleen zus Elvire (sinds 1939 weduwe) overleefde de oorlog met haar twee zonen.

Link

Digitaal Monument

Literatuur

'Joden in Urmond en Berg aan de Maas, en de nakomelingen van Soesman Wolf & Sophia Hertz', in Historisch Jaarboek voor het Land van Zwentibold 2019, p. 23-40

Motief vervolging

joodse afkomst