Silvain Wolf

Naam

Silvain Wolf

Silvain

Portretfoto van Silvain, jaren '20 (bron: jubileumboekje Wolf & Hertzdahl)

portretfoto

Portretfoto van Silvain (bron: familie Mennens).

Kinderen Leon Wolf

Silvain tussen zijn zussen (bron: 'Joods Beek').

brief Silvain Wolf

Brieven van Silvain vanuit Westerbork aan zijn familie in Beek (bron: 'Een Voetnoot bij de Wereldgeschiedenis').

Geboren

7 oktober 1902 te Beek

Gedeporteerd

25 augustus 1942 naar Westerbork, 28 augustus 1942 naar Kosel

Vermoord

30 april 1943 in Midden-Europa (fictieve datum)

Adres

Steenweg 67 b (nu 71), Sittard

Familie

zoon van wijlen Leon Wolf en Rosalie Frenkel; broer van Bertha, Sophie en Estella Wolf

Achtergrond

Silvain was het oudste kind uit het gezin van veehandelaar Lion Wolf in Beek. Hij had drie zussen. In 1926 overleed zijn moeder en in 1939 zijn vader. Zijn oudste zus Bertha trouwde in 1928 met bakker Frits Mennens en trad daarvoor toe tot de rooms-katholieke kerk.

Silvain verhuisde in november 1930 naar Sittard, waar hij als winkelbediende in dienst kwam bij Wolf & Hertzdahl. Directeur Adolf Wolf was een broer van zijn vader. Silvain woonde op de Steenweg bij kledinghandelaar Alfred Claessen. In 1935 trouwde zijn vriend en collega Zef Claessens (een neef van Alfred) en trok met zijn bruid Cilly bij hen in. In 1937 trouwde ook Alfred, met de katholieke Elisabeth Wijnen (een huwelijk dat hem later voor deportatie zou behoeden). Vanaf toen woonden ze met vijf mensen op Steenweg 67b; in 1940 woonde ook Alfreds zus Bertha Claessen nog enkele maanden bij hen.

In april 1941, een jaar voordat de bezetter ‘gemengde’ huwelijken verbood, trouwde Silvains jongste zus Stella Wolf met de protestantse Harm Burema. Begin augustus 1942 werd zus Bertha Mennens-Wolf voor enkele dagen gearresteerd als strafmaatregel tegen de katholieke kerk.

Toen de oproep kwam voor Silvain Wolf en Zef en Cilly Claessens om zich op 25 augustus 1942 te melden voor ‘werk in Duitsland’, wilden Zef en Cilly onderduiken, maar ze waren te laat en kwamen niet meer weg uit Sittard. Samen met Silvain en vele anderen werden ze via Maastricht naar Westerbork gebracht, waar ze in de vroege ochtend van 26 augustus aankwamen. Silvain schreef nog enkele brieven naar zijn zus Bertha, voordat ze op 28 augustus werden weggevoerd richting Auschwitz.

Silvain, Zef en de meeste andere mannen werden uit de trein gehaald bij het werkkamp Kosel, zo’n 80 kilometer voor Auschwitz. Deze mannen werden vanuit Kosel in verscheidene kampen te werk gesteld. Van hun lotgevallen is weinig bekend; alleen de aantekening 'overleden in Midden-Europa' getuigt van hun droevig lot.

De vrouwen en kinderen werden bijna allemaal direct na aankomst in Auschwitz vergast, nog geen week na hun vertrek uit Limburg. De zussen van Silvain doken onder en overleefden de oorlog. Ook Alfred Claessen was uiteindelijk ondergedoken en overleefde.

Link

Digitaal Monument

Literatuur

Joods Beek, een geschiedenis van drie eeuwen joods leven in een Limburgse plattelandsgemeente

Een Voetnoot bij de Wereldgeschiedenis: Beek tijdens de Tweede Wereldoorlog

Motief vervolging

joodse afkomst
 

Stolperstein  

Stolperstein, geplaatst 27 juni 2015.