Sara Koopman-Mok

Naam

Sara Koopman-Mok

Zeer waarschijnlijk zijn dit Benjamin en Sara Koopman-Mok, op weg naar de bar mitswa viering van kleinzoon Ies, najaar 1941 (Bron: Bar Mitswa film).

NIW 8 augustus 1924 (bron: Delpher).

Zaans Volksblad 8 augustus 1939 (bron: Delpher).

Geboren

6 augustus 1875 te Amsterdam

Gedeporteerd

9 april 1943 naar Vught, vandaar via Westerbork op 8 juni 1943 naar Sobibor

Vermoord

11 juni 1943 te Sobibor

Adres

Landweringstraat 15, Sittard

Familie

dochter van wijlen Abraham Mok en van Elisabeth Kopuit; echtgenote van Benjamin Koopman; moeder van Rozette Wolff-Koopman, Abraham, Jacob, Aaron en Elisabeth Koopman

Achtergrond

Sara trouwde in augustus 1899 te Amsterdam met kantoorbediende en ambtenaar Benjamin. Ze kregen vijf kinderen: Rozette, Abraham, Jacob, en de tweeling Aaron en Elisabeth. Na zijn pensionering verhuisden Benjamin en Sara met hun dochter Lies en dier dochtertje Sara in april 1935 naar Sittard, waar zij zich vestigden op Kruisstraat 8 in Ophoven (thans Pastoor Jacobsstraat). Dat was om de hoek bij hun oudste dochter Ro. Vanaf mei 1936 hadden ze meestal een dienstbode inwonen voor een half of een heel jaar. Van juli 1940 tot januari 1942 was dit waarschijnlijk een zus van dienstbode van dochter Ro. Die moest toen vertrekken omdat joden geen niet-joods personeel meer mochten hebben.
In februari 1941 overleed te Amsterdam de moeder van Sara op 96-jarige leeftijd; zij was al sinds 1886 weduwe.

In november 1942 werden Elisabeth Koopman en haar dochtertje gedeporteerd. Benjamin en Sara gingen in februari 1943 op de Landweringstraat wonen bij het gezin van Rozette. Schoonzoon Herman Wolff had een 'Sperre' vanwege zijn werk voor de Joodse Raad in Sittard. Toen in april 1943 de laatste joden uit Limburg gedeporteerd werden, verviel ook die "Sperre". Het hele gezin Wolff-Koopman en de huisgenoten (buiten de halfjoodse dienstmeid) werden naar kamp Vught overgebracht.  Van daaruit werden Rozette en haar gezin via Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd en haar ouders naar Sobibor. Ook de zonen Abraham en Jacob van Benjamin en Sara werden met hun gezinnen gedeporteerd en vermoord. Over zoon Aaron is niets bekend.

Link

Digitaal Monument

Literatuur

-

Motief vervolging

joodse afkomst

Stolpersteingeplaatst 8 november 2014.