Sara Heumann-van Dijk

Naam

Sara Heumann-van Dijk

Levi en Josina van Dijk
Van Sara en haar gezin zijn nog géén foto's bekend. Dit zijn haar broer Levi en diens vrouw Josina van Dijk-Hes (bron: Digitaal Monument).

kaartjeKadasterkaart waarop duidelijk de rij oude huisjes op de Limbrichterweg te herkennen is, alsmede het café op de hoek; in rood aangegeven de contouren van toenmalig huisnummer 16 (bron: Erfgoedcentrum De Domijnen). Uit vergelijking van landkaarten in het AEZEL-projek bleek later dat Limbrichterweg 16 niet aan de huidige Korhoenstraat lag - waar de steentjes zijn geplaatst - maar ongeveer op de locatie van de huidige Limbrichterweg 56.

Geboren

17 april 1888 te Rossum

Gedeporteerd

25 augustus 1942 naar Westerbork, 28 augustus 1942 naar Auschwitz

Vermoord

31 augustus 1942 te Auschwitz

Adres

Limbrichterweg 16 (gesloopt), Sittard

Familie

dochter van Alexander van Dijk en Emma Lion; zus van onder meer Emanuel, Levi en Kaatje van Dijk; echtgenote van Albert Heumann; moeder van Emanuel Victor Heumann

Achtergrond

Alexander van Dijk uit Rossum trouwde in 1886 met Emma Lion uit Roermond. Ze kregen drie kinderen in Rossum en nadien drie kinderen in Tiel, waarvan twee jong stierevn. Alexander was koopman en commissionair. Emma overleed in 1930 te Tiel. Rond 1930 trouwde Sara met Albert Heumann, geboortig van Berg en Terblijt maar voortdurend onderweg als straatventer.

In 1932 werd te Sittard hun zoontje Emanuel Victor geboren. Het gezin woonde nog in Sweikhuizen en Einighausen voordat ze eind 1935 definitief in Sittard gingen wonen; op Rijksweg Noord 106, Bergstraat 30 en tenslotte in mei 1938 op de toenmalige Limbrichterweg 16, destijds een afgelegen huisje op de plek waar nu de Korhoenstraat begint. Het pand werd gedeeld met een ander gezin of individuen, eerst Philip Mols, later Rudolf van Donselaar en inwoners. Zelf hadden ze ook enkele kostgangers, waaronder vanaf juli 1941 Jacob Spreekmeester. Zoontje Emanuel Victor verbleef, waarschijnlijk vanwege het reizende bestaan van zijn ouders, gedurende lange periodes in Den Haag, Ede en Leiden. Sara's vader overleed in 1938.

Eind augustus 1942 kwam de oproep voor het gezin om zich te melden voor ‘tewerkstelling in Duitsland’. Ze werden op een vroege ochtend per trein samen met vele andere joodse gezinnen naar Maastricht vervoerd ter registratie en controle, de volgende dag naar Kamp Westerbork en enkele dagen later van daaruit per trein richting Auschwitz. Albert behoorde tot de mannen die de trein moesten verlaten bij het werkkamp Kosel, zo’n 80 kilometer voor Auschwitz. Deze mannen werden vanuit Kosel in verscheidene kampen te werk gesteld. Hoe, waar en wanneer precies Albert Heumann aan zijn einde kwam is niet bekend.

Sara en zoon Emanuel Victor werden direct na aankomst in Auschwitz vergast op 30 of 31 augustus 1942, nog geen week na hun vertrek uit Sittard. Ook Sara's broers Emanuel en Levi en hun partners werden gedeporteerd en vermoord; haar zus Kaatje en dier man Aaron Blok doken onder in Drachten en overleefden de oorlog.

Link

Digitaal Monument

Literatuur

-

Motief vervolging

joodse afkomst