Salomon Sassen

Naam

Salomon Sassen

2015Links Rijksweg Zuid 84 in 2015 (foto: Harry Strijkers).

cirkelLuchtfoto uit 1957 met in de cirkel: rechtsonder Rijksweg Zuid 84 met daarachter Pastoor Jacobsstraat 15 (waar Jos Sassen woonde), linksboven de Weta-fabriek van Herman Wolff met links daarvan de huizen van de families Wolff en Pakula. In de Pastoor Jacobsstraat woonden verder de schoonouders en schoonzus van Herman Wolff en op nr. 13 een oudtante van Salomon, Julia Zeligman-Falkenstein.

Geboren

28 januari 1938 te Sittard

Gedeporteerd

25 augustus 1942 naar Westerbork, 28 augustus 1942 naar Auschwitz

Vermoord

31 augustus 1942 te Auschwitz

Adres

Rijksweg Zuid 44 (nu 84), Sittard

Familie

zoon van Herman Sassen en Betje Lindeman; kleinzoon van wijlen Salomon Sassen en van Wilhelmine Falkenstein

Achtergrond

Salomon Sassen werd vernoemd naar zijn opa die twee jaar voor zijn geboorte was overleden. Hij en zijn ouders woonden in bij oma op de Rijksweg in Sittard, waar de familie een slagerij had. Om de hoek woonden zijn oom en tante Sassen-Benedik met zijn neef en nicht Jacques en Carla. In Zwolle had Salomon nog een oom en tante De Leeuwe-Lindeman met vier kinderen, en in Almelo woonden opa en (stief-)oma Lindeman-Meijer.

In oktober-november 1941 zat vader Herman Sassen ruim een maand vast in de gevangenis te Maastricht, waarschijnlijk vanwege een overtreding van de anti-joodse wetten van de bezetter. In augustus 1942 werden Herman en zijn gezin opgeroepen voor 'tewerkstelling in Duitsland'. Ze vertrokken via Maastricht naar Westerbork. Nog geen week later werden Salomon en zijn moeder in Auschwitz vergast. Vader Herman behoorde tot de mannen die de trein moesten verlaten bij het werkkamp Kosel, zo’n 80 kilometer voor Auschwitz. De reis van Herman Sassen eindigde na veel ontberingen in Groß-Rosen, een netwerk van werkkampen in Neder-Silezië.

Ook alle drie zijn grootouders, de vier ooms en tantes en de zes neefjes en nichtjes werden gedeporteerd en vermoord.

Link

Digitaal Monument

Literatuur

-

Motief vervolging

joodse afkomst