Rudolph Leopold Horn

Naam

Rudolph Leopold Horn

Rudolphs familieVan Rudolph Leopold is geen foto bekend, maar dit was zijn naaste familie in 1935: links achter tante Henriette, daarnaast moeder Evi, broer Oscar, vader Alfred, broer Paul en oom Rudolf. Daarvoor zittend wijlen opa Horn en grootouders Rosenberg, en op de grond achterneef Lutz en zus Sientje Horn (bron: Voorbij maar niet vergeten: Sittard 1940-1945/Archief De Domijnen).

slagerijHet winkelhuis waar Rudolph werd geboren en leefde tot 12 dagen voor zijn dood (bron: Archief De Domijnen).

pappamammaOuders Alfred en Evi Horn-Rosenberg.

Geboren

4 maart 1937 te Sittard

Gedeporteerd

11 november 1942 opgepakt en naar Westerbork gebracht; 20 november 1942 naar Auschwitz

Vermoord

23 november 1942 te Auschwitz

Adres

Molenbeekstraat 12, Sittard

Familie

zoon van Alfred Horn en Eva Rosenberg; kleinzoon van Lehmann Rosenberg en Elle Rosenberg; broertje van Leopold, Oscar en Sientje Horn

Achtergrond

De familie Horn vestigde zich waarschijnlijk al eind 17de eeuw in Sittard, en nam haar familienaam Horn aan in 1808, toen Napoleon vaste familienamen voorschreef. Mogelijk woonde de familie Horn al in 1725 in het pand op de Molenbeekstraat waar toen de huissynagoge werd gevestigd.

Vader Alfred en moeder Evi waren in 1920 getrouwd en hadden vier kinderen: Leopold (Paul) uit 1921, Oscar uit 1922, Sientje uit 1926 en als nakomertje Rudolph in 1937. Opa Horn was twee maanden voor de geboorte van Rudolph overleden en oma overleed twee maanden na zijn geboorte. Oom Leo Horn woonde met zijn gezin in Amsterdam. Tante Henriette Horn was ongehuwd en trok in februari 1938 bij het gezin Horn op de Molenbeekstraat in. Rudolphs vader had daar een slagerij, die hij van opa had overgenomen.

Vader Alfred, bijgenaamd de ‘Lembkesschlechter’, was een prominent lid van de Sittardse gemeenschap, actief onder meer bij de Landstorm, het Rode Kruis en in de Vastelaovend. Bekend is de carnavalsfoto waarop hij als stadsfiguur Zefke Mols was uitgedost. Moeder Evi Horn-Rosenberg was de dochter van een veehandelaar uit Leer in Ostfriesland. Zij had onder meer een broer Rudolf, tevens zakenpartner van Alfred, naar wie Rudolph werd vernoemd.

Rudolphs 16 jaar oudere broer Paul werd smid-bankwerker en broer Oscar werd slagersknecht en landbouwersknecht. Zus Sientje, ook nog 10 jaar ouder, zat nog op school. In december 1938 ontvluchtten de grootouders Rosenberg uit Leer nazi-Duitsland en trokken eveneens bij het gezin in. Het mocht niet baten, want anderhalf jaar later waren de Duitsers hier.

De familie Horn wist nog verschoond te blijven van deportatie in augustus 1942, toen velen een oproep kregen om voor ‘werkverruiming’ naar Duitsland te vertrekken. Echter bij de razzia op 11 november 1942 werd het gezin alsnog opgepakt en weggevoerd. Alleen tante Henriette en de grootouders Rosenberg werden (nog) niet meegenomen. Alfred, Evi, Sientje en Rudolph (toen pas 5 jaar oud) werden bij aankomst in Auschwitz-Birkenau op 23 november 1942 vermoord in de gaskamers. Broers Paul en Oscar moesten als dwangarbeiders in Auschwitz aan het werk, tot ook zij enkele maanden later aan hun einde kwamen.

Tante Henriette Horn overleed in Sittard op 23 maart 1943. Twee maanden later werden de grootouders Rosenberg in Sobibor vermoord. Oom Rudolf Rosenberg was in augustus 1939 naar Engeland ontsnapt, en oom Leo Horn en het grootste deel van zijn gezin overleefden in de onderduik. Neef Leo Horn jr. zou nog een bekende scheidsrechter worden.

Link

Digitaal Monument

Literatuur

-

Motief vervolging

joodse afkomst