Rozette Wolff-Koopman

Naam

Rozette Wolff-Koopman

NIW 19-8-1927

Familiebericht in NIW 7 augustus 1927
(Bron: Delpher).

gezin Wolff

Het gezin Wolff rond 1941 (Bron: Peter Smeets).

Rozette en Ies bij zijn bar mitswa viering

Rozette en Ies bij zijn bar mitswa viering
(Bron: Bar Mitswa film).

 

Geboren

11 oktober 1900 te Amsterdam

Gedeporteerd

9 april 1943 naar Vught, vandaar in juni 1943 met het kindertransport naar Westerbork, op 31 augustus 1943 naar Auschwitz

Vermoord

3 september 1943 te Auschwitz

Adres

Landweringstraat 15, Sittard

Familie

dochter van Benjamin Koopman en Sara Mok; zus van o.a. Elisabeth Koopman; echtgenote van Herman Wolff; moeder van Isaac en Benjamin Wolff

Achtergrond

Ro(zette) was lingerienaaister. Ze trouwde in augustus 1927 te Amsterdam met Herman Wolff en vestigde zich met hem in Sittard op de Landweringstraat. Ze werd coupeuse bij 'Weta', de tricotagefabriek die haar man in 1935 oprichtte naast hun huis. Het echtpaar kreeg twee zoontjes, Ies en Bennie. Er woonde verder een dienstbode bij hen in. In 1935 kwamen Rozettes ouders en haar zus met dier dochtertje in Sittard wonen, om de hoek op de Kruisstraat (tegenwoordig Pastoor Jacobsstraat).

In februari 1941 trok de weduwe Stein-Salomon met haar oudste dochter in bij het gezin Wolff-Koopman. In het najaar van 1941 werd bij de familie Wolff de Bar Mitswa van oudste zoon Ies op film vastgelegd, een uniek tijdsdocument, waarbij veel familieleden en ander Sittardse joden in hun huis te gast waren (zie het filmpje). In november 1941 werd Weta onder 'arisch' bewind geplaatst. Ook moest de niet-joodse dienstbode worden ontslagen vanwege een nieuwe verordening. In april 1942 kwam voor haar de 16-jarige Gerta Bihn in de plaats, een halfjoodse kleindochter van Hermans neef Joseph Sassen.

In november 1942 werden zus Lies Koopman en haar dochtertje Sara gedeporteerd. In dezelfde tijd dook de familie Silbernberg-Van der Stam uit de Engelenkampstraat onder, en het bij hun inwonende echtpaar Schwarz-Wihl trok toen in bij het gezin Wolff-Koopman. Ook de ouders van Ro kwamen in februari 1943 op de Landweringstraat wonen, zodat het pand nu elf bewoners telde. Dat was echter van korte duur, want in april 1943 moest iedereen behalve Gerta Bihn op transport naar Vught. Herman en zijn gezin hadden tijdelijk uitstel gekregen omdat Herman voorzitter was van de Joodse Raad in Sittard, maar nu verviel hun "Sperre". Ro en de kinderen gingen in juni 1943 met het zogenoemde kindertransport uit Vught naar Westerbork, en vandaar op 31 augustus naar Auschwitz, waar zij werden vermoord. Herman stierf op een niet nader bekende datum in Auschwitz of omgeving.

Link

Digitaal Monument

Literatuur

filmpje Bar Mitswa

Motief vervolging

joodse afkomst

 

Stolperstein, geplaatst 8 november 2014.