Rosalie Levy-Harf

Naam

Rosalie Levy-Harf

Hotel Riche

Geleen
Het toenmalige begin van de Rijksweg Zuid, met hotel Riche als huisnummers 1-5. De twee echtparen Levy woonden vanaf 1938 op nrs. 7 en 9, het pand met het spitse dak (bron: HV Geleen).

Makassarstraat 15bisMakassarstraat 15bis te Utrecht (bron: Oozo.nl).

UtrechtParamaribostraat 70 te Utrecht op de beneden-verdieping (bron: Google Streetview, september 2016).

Geboren

27 oktober 1880 te Mönchengladbach (D)

Gedeporteerd

9 april 1943 naar Vught, vandaar op 8 mei naar Westerbork, 25 mei 1943 naar Sobibor

Vermoord

28 mei 1943 te Sobibor

Adres

Rijksweg Zuid (nu Centrum) 9, Geleen (gesloopt)

Familie

ouders onbekend; echtgenote van Arnold Levy; moeder van Hans Erich Levy

Achtergrond

Over haar achtergrond is niets bekend. Rosalie moet voor 1911 getrouwd zijn met de koopman Arnold Levy. Het echtpaar woonde in Düsseldorf.

Hun zoon Hans Erich Levy week in mei 1936 uit naar Nederland en trouwde daar een maand later met zijn verloofde Irene Goldschmidt. Ze woonden in Utrecht op Makassarstraat 15bis (een vier-kamer woning). Arnold en Rosalie kwamen eind augustus 1936 vanuit Düsseldorf eveneens naar Utrecht en trokken bij hen in. Ook een broer en zus van schoondochter Irene woonden daar.

Uiteindelijk verhuisden alle bewoners naar Geleen, waar de ouders van Irene zich al eerder hadden gevestigd. Hans en Irene vestigden zich in april 1937 op Rijksweg Zuid 40 in Geleen. Arnold en Rosalie verkasten tegelijkertijd naar Paramaribostraat 70, vlakbij de Makassarstraat.

Hans Erich Levy had vanaf 1 mei 1937 op de Rijksweg Zuid een winkel en handel in manufacturen, onder de handelsnaam "H. Levy". Zijn ouders kwamen in april 1938 ook in Geleen wonen en vestigden zich op Rijksweg Zuid 9. In juli 1938 kwamen Hans en Irene naast hen wonen op nr. 7; hun winkel verhuisde mee. Arnold Levy was aanvankelijk ook koopman van beroep en heeft wellicht nog geholpen in de zaak van zijn zoon.

Op 28 april 1942 werd Arnold als bankwerker vermeld. Hij en caféhouder Kesselmans (van café 't Haantje op Rijksweg Zuid 25) kregen toen een procesverbaal omdat Levy in het café was geweest. Dat was sinds september 1941 door de Duitsers verboden.

Zoon Hans werd in 1942 door de bezetter gedwongen zijn zaak te sluiten. Hij en Irene moesten zich op 25 augustus 1942 melden voor 'tewerkstelling in Duitsland'. Ze verbleven eerst nog een jaar in Kamp Westerbork, voor ze op 7 september 1943 op transport werden gezet naar Auschwitz. Ook daar hebben ze nog een tijdje weten te overleven.

Vanwege hun hoge leeftijd waren de ouders van Hans en Irene in augustus 1942 niet opgeroepen. Begin april 1943 echter werden Arnold, Rosalie en de vader van Irene samen met de overige achterblijvers naar kamp Vught gebracht, en een maand later via Westerbork gedeporteerd naar Sobibor, waar ze bij aankomst werden vergast. Irene's moeder bleef dit lot bespaard. Zij overleed begin oktober 1943 in Maastricht, waarschijnlijk in het ziekenhuis.

Verder verwanten van Rosalie en Arnold zijn niet bekend. Wel hebben verwanten van Irene Goldschmidt de oorlog overleefd.

Link

Digitaal Monument

Literatuur

De vergeten joden van Geleen 1920-1950

Motief vervolging

joodse afkomst