Romain Wolff

Naam

Romain Wolff

 
Oude ansichtkaart van de Emmastraat; het laatste huis van het vierblok links was de woning van de familie Wolff (collectie ansichtkaarten Archief De Domijnen).
Fragment van de inschrijving van Romain in Rotterdam.

Limburgs Dagblad 6 maart 1939 (Bron: Delpher).

 

Geboren

31 juli 1906 te Mechelen aan de Maas (B)

Gedeporteerd

25 augustus 1942 naar Westerbork, 28 augustus 1942 naar Kosel

Vermoord

30 april 1943 in Midden-Europa (fictieve datum)

Adres

Emmastraat 3, Sittard

Familie

zoon van Abraham Wolff en Bertha Wolff; broer van Elvire en Sylvain Wolf(f)

Achtergrond

De ouders van Sylvain en Romain stamden uit twee verschillende families Wolf(f). Vaders familie kwam oorspronkelijk uit Weisweiler (tussen Aken en Jülich), vestigde zich rond 1825 te Stokkem in België en later via Roermond in Berg aan de Maas. Hun grootmoeder stamde uit de Sittardse familie Hertz en was een zus van Herman Hertz gehuwd Regina Isaac en een nicht van Philip Hertz. Ooms en tantes Wolf(f) hadden zich vanuit Berg aan de Maas onder meer in Beek, Heerlen en Sittard gevestigd. De bekendste oom is Adolf Wolf (1874-1974) die in 1900 met de weduwe van Karel Hertzdahl trouwde en aan het hoofd kwam te staan van de kledingfirma Wolf & Hertzdahl.

De vader van Sylvain en Romain, Abraham, was slager en veekoopman, en was in maart 1893 naar Maasmechelen getrokken. Hij trouwde in dat jaar met hun moeder, Bertha Wolff uit Sittard, wiens voorouders zich rond 1790 te Limbricht en na 1800 te Sittard hadden gevestigd. Haar broers en zussen hadden zich buiten Limburg gevestigd, behalve broer Max Wolff, die op de Putstraat woonde. Bertha was een verre verwant van de familie Wolff op de Limbrichterstraat en van Joseph Wolff gehuwd Frederica Goldstein en Martha Michaelis.

Te Maasmechelen werden de kinderen Elvire, Sylvain, Marcel (na enkele maanden overleden) en Romain geboren. Ze werden bij de burgerlijke stand deels als Wolf ingeschreven en de spelling zou ook later blijven variëren.

Het gezin verhuisde in juli 1912 naar Sittard, waar ze onder meer op de Paardestraat en de Rijksweg Zuid en Noord woonden. Romain vertrok op zevenjarige leeftijd in november 1913 naar Leopoldsburg in Belgisch Limburg, waarom is onbekend (naar familie aldaar?) maar hij lijkt er zeker een jaar te zijn gebleven, ook na de Duitse inval tijdens de Eerste Wereldoorlog.

In 1917 trouwde Elvire met Alexander Polak en verhuisde naar Enschede. Abraham en Bertha Wolff vestigden zich uiteindelijk in de jaren 1920 in een huurwoning op de Emmastraat in het pas aangelegde 'Villapark'. Sylvain werkte in de jaren 1920 en '30 als handelsagent en woonde onder meer in Rotterdam, Den Haag en soms bij zijn ouders.

In 1927-1928 woonde Romain ook een jaar te Rotterdam, waar hij op hetzelfde adres stond ingeschreven als zijn broer. Hij werd hier vermeld als chef bij een confectiefabriek. De verdere tijd stond hij bij zijn ouders ingeschreven op de Emmastraat. Hij werkte toen als mijnwerker en als handlanger bij een constructiewerkplaats. Romain had in 1937-1939 tevens een agentuur van textielfabrieken op eerst Limbrichterstraat 63 en later Julianaplein 6, samen met Julius Wolff (van weer een andere familie Wolff, een neef van Sigmond Wolff). Julius trouwde toen en verhuisde naar Geleen, waar hij een succesvolle damesmodezaak begon.

Romains ouders hadden ook kostgangers in huis, waaronder (langdurig) Philip Hertz uit Sittard en in 1939-1940 Joseph Cohen uit Groningen. Philip Hertz was de neef van de grootmoeder van Sylvain en Romain Wolff.

Sylvain, die in juni 1940 weer bij zijn ouders was komen wonen, werd in maart 1942 gearresteerd om nog onbekende reden, en werd in juni 1942 in Mauthausen 'auf der Flucht erschossen'. Romain moest zich eind augustus 1942 melden voor tewerkstelling, en kwam via Kosel terecht in werkkampen in Midden-Europa, waar hij uiteindelijk omkwam.

In januari 1943 werd het huis van hun ouders door de Duitsers gevorderd, en moesten zij samen met Philip Hertz intrekken bij de familie Horn-Rosenberg op de Molenbeekstraat. Enkele maanden later werden zij via Kamp Vught en Westerbork gedeporteerd naar vernietigingskamp Sobibor.

Alleen zus Elvire (sinds 1939 weduwe) overleefde de oorlog met haar twee zonen.

Link

Digitaal Monument

Literatuur

'Joden in Urmond en Berg aan de Maas, en de nakomelingen van Soesman Wolf & Sophia Hertz', in Historisch Jaarboek voor het Land van Zwentibold 2019, p. 23-40

Motief vervolging

joodse afkomst