Richard Kaufmann

Naam

Richard Kaufmann

pas
Ausweiss van Richard Kaufmann met foto (bron: Rode Kruis via Kamp Westerbork)

Richard met kinderen

Richard met zijn dochters Marga en Henny Kaufmann en vermoedelijk neefje Hans Zilversmit, winter 1934 (bron: Gershon Goldsteen)

 

Geboren

30 juni 1886 te Moers (D)

Gedeporteerd

in 1941 gearresteerd en naar werkkamp of gevangenis gebracht; 3 of 6 oktober 1942 naar Westerbork overgebracht, en op 31 augustus 1943 naar Auschwitz gedeporteerd

Vermoord

3 september 1943 te Auschwitz

Adres

Rijksweg Zuid (nu Centrum) 30, Geleen

Familie

zoon van Salomon Kaufmann en Jetta Regina Dahl; echtgenoot van Adele Zilversmit; vader van Henriette Regina en Margard Kaufmann

Achtergrond

Richard Kaufmann huwde op 12 augustus 1923 te Gronau met Adele Zilversmit, die daar een levensmiddelenzaak had. In Gronau werden ook hun twee dochters geboren, in 1924 Henriette Regina en in 1928 Margard. De oudste dochter Henny was licht gehandicapt doordat zij als baby hersenvliesontsteking had gehad. Ida Lebenstein, een ongehuwde vrouw uit Ochtrup, zorgde voor de kinderen en met name voor Henny. Het gezin en Ida ontvluchtten Duitsland en werden op 24 maart 1937 ingeschreven te Geleen op Rijksweg Zuid 30. Richard had op dat adres per 1 maart 1937 een winkel overgenomen in commestibles, vleeswaren, koloniale waren, wijn en likeur en dergelijke. De familie moet hier last hebben gehad van de mijnverzakkingen, die destijds veelvuldig voorkwamen in Geleen. Het aangrenzende huis was door verzakkingen onbewoonbaar geraakt en moest in 1938 worden gesloopt.

Richard Kaufmann werd in 1941 om nog onbekende redenen gearresteerd en naar een Nederlands werkkamp of gevangenis gestuurd. Hij kwam van daaruit begin oktober 1942 in Westerbork terecht. Adele en Marga hadden het aanbod gekregen ergens onder te duiken, maar durfden dit niet aan uit angst dat hun man en vader als strafgeval naar het Oosten zou worden gedeporteerd. Zij zaten bij de laatste groep joden die op 8 april 1943 werden opgepakt en via Vught op 9 april naar Westerbork werden overgebracht. Daar werden ze herenigd met Richard. Dochter Henny, die toen in het Sint Joseph ziekenhuis te Heerlen verbleef, werd door de nazi’s vergeten en is de rest van de oorlog daar verborgen gehouden. Ida Lebenstein lijkt begin april wel nog te hebben geprobeerd om onder te duiken, maar belandde al snel ook in Vught en Westerbork, vanwaar ze in mei 1943 werd gedeporteerd naar Sobibor en daar vergast. Richard, Adele en dochter Margard Kaufmann werden op 31 augustus samen op transport gezet naar Auschwitz, waar ze op 2 september 1943 's-avonds aankwamen en meteen naar de gaskamers werden geleid. Het Rode Kruis stelde in 1951 als overlijdensdatum van alledrie vast 3 september 1943.

De winkel van Richard en Adele ging op 14 september 1943 in liquidatie en werd op 23 maart 1944 opgeheven. Alleen Henny Kaufmann overleefde de oorlog, dankzij de moed en zorg van het personeel in het Sint Josephziekenhuis.

Link

Digitaal Monument

Literatuur

De vergeten joden van Geleen 1920-1950

Motief vervolging

joodse afkomst