Lipsza Pakula

Naam

Lipsza Pakula-Pakula

Landweringstraat 13 in augustus 2014 (foto : Google Streetview).

1935

Het huwelijk Pakula-Pakula te Ubach over Worms, met wettiging van de drie kinderen.

 

Geboren

26 april 1896 te Tomaszow (Polen)

Gedeporteerd

25 augustus 1942 naar Westerbork, 28 augustus 1942 naar Auschwitz

Vermoord

31 augustus 1942 te Auschwitz

Adres

Landweringstraat 13, Sittard

Familie

dochter van Judel Pakula en van wijlen Jitta Frenkel; echtgenote van Chaim Pakula; moeder van Hella, Ida en Siegfried Pakula

Achtergrond

Chaim (Leon) en Lipsza (Luise) Pakula werden beiden geboren te Tomaszow in Polen, en waren waarschijnlijk bloedverwanten van elkaar (en ook van de Amerikaanse regisseur Alan J. Pakula, wiens vader eveneens uit Tomaszow afkomstig was).

Chaim en Lipsza hadden drie kinderen, geboren te Hamborn in Duitsland: Hella (1921), Ida (1922) en Siegfried (1926). Kort na de machtsovername door de Nazi's ontvluchtte het gezin Pakula Hamborn en Duitsland, en vestigde zich in mei 1933 in Ubach over Worms. 

Chaim en Lipsza trouwden pas op 15 maart 1935 in Ubach voor de burgerlijke stand. Van hun ouders leefde toen alleen nog de vader van Lipsza, die houtwerker was en in Lodz woonde. Chaim was bij zijn huwelijk slotsmid (slotenmaker) van beroep, maar verdiende later de kost als koopman.

Op 2 januari 1936 werd het gezin ingeschreven te Sittard op Paradijsstraat 2, en op 5 juli 1937 verhuisden ze naar Landweringstraat 6 (nu 13). Beide panden waren gemeente-eigendom.

Dochter Hella vertrok in mei 1942 als dienstbode naar Amsterdam, maar ze viel twee maanden later ten prooi aan de eerste systematische razzia's tegen joden. Ze belandde via Westerbork op 16 juli 1942 in de eerste deportatietrein naar Auschwitz, waar ze na enkele maanden dwangarbeid bezweek.

Het gezin Pakula moest zich eind augustus 1942 melden voor ‘tewerkstelling in Duitsland’. Binnen enkele dagen werden ook zij vanuit Westerbork op de trein gezet naar Polen. Chaim en zoon Siegfried moesten bij Kosel de trein verlaten. Lipsza en dochter Ida werden bij aankomst in Auschwitz vergast. Chaim en Siegfried werden als dwangarbeiders ingezet in diverse werkkampen, en zijn op onbekende plaats en tijd omgekomen.

Link

Digitaal Monument

Literatuur

-

Motief vervolging

joodse afkomst