Leopold Ludwig Horn

Naam

Leopold Ludwig Horn

Lutz

Lutz midden jaren '30 bij de fotograaf in Sittard (bron: Yvette Heilbronn via Janet Isenberg)

Lutz in zandbak

Lutz (midden) met vriendjes in de zandbak, april 1939 (bron: Digitaal Monument)

Lutz met zijn twee oma's; links Helene (van pappa) en rechts Bernhardine (van mamma), eind jaren '30 (bron: Yvette Heilbronn via Janet Isenberg)

 

Geboren

28 mei 1930 te Geilenkirchen (D)

Gedeporteerd

9 april 1943 naar Vught, op 7 juni naar Westerbork en een dag later naar Sobibor

Vermoord

11 juni 1943 te Sobibor

Adres

Julianaplein (Valkenburgplein) 21, Sittard

Familie

zoon van Eduard Horn en Pauline Windmüller; kleinzoon van Sigmond en Helene Horn-Gottschalk en van Leopold en Bernhardine Windmüller-Hoffmann

Achtergrond

Leopold Ludwig (Lutz) werd in 1930 te Geilenkirchen geboren. Hij was het enige kind van Eduard (Eef) Horn en Pauline Windmüller. In Geilenkirchen woonden ze waarschijnlijk in bij de grootouders Sigmond en Helene. Vader en opa waren allebei huidenkoopman. Opa overleed in april 1932, nog voor Lutz's tweede verjaardag. Op 10 september 1932 verhuisde Lutz met zijn ouders en oma naar Sittard, waar ze gingen wonen op Julianaplein 21, vlakbij het stadspark.

Op 3 april 1939 kwam ook de andere oma, Bernhardine, bij hen wonen. Lutz had nog twee ooms van moeders kant die in 1939 naar Engeland en later Amerika emigreerden, en een oom en oudere neef en nicht van vaders kant die in Luxemburg woonden. Op de Molenbeekstraat woonden drie achterneven en een achternicht, kinderen van Horn-Rosenberg.

Oma Horn overleed in september 1940. Ze werd begraven op het joodse deel van de begraafplaats aan de stadswal. In september 1941 mocht Lutz niet meer naar school, en werd er voor de joodse kinderen een eigen schooltje geïmproviseerd in het huis van de rabbijn. Een jaar later begonnen de deportaties, en werd het joodse klasje steeds leger. De eerste twee deportatie-rondes gingen nog aan het gezin Horn voorbij. Begin april 1943 echter werden ze allemaal naar kamp Vught gedeporteerd, waar ze twee maanden bleven. Lutz en zijn moeder werden toen begin juni met het zogenaamde 'kindertransport' via Westerbork naar Sobibor gedeporteerd en bij aankomst daar vergast. Een maand later werd zijn vader naar Westerbork overgebracht. Hij werd eind augustus gedeporteerd en stierf begin 1944 in Auschwitz. Oma Bernhardine bleef tot mei 1944 in Vught of Westerbork, en werd toen in Auschwitz vergast.

 


PS: op de oudste foto van Lutz zie je hem naar de wandelstok van opa Horn kijken. Op twee latere foto's heeft hij zelf een wandelstok in de hand. Dezelfde?

Link

Digitaal Monument

Literatuur

Chronik der Familie Windmüller, 1938 (op Archive.org)

Windmueller Family Chronicle: Second Edition, 1981 (op Google Books)

Motief vervolging

joodse afkomst