Jenetta Silbernberg-van der Stam

Naam

Jenetta Silbernberg-van der Stam

Philip en Jenetta met Roosje en Herman in 1939; Philip is in uniform vanwege de mobilisatie (bron: familie Silbernberg)
 

Geboren

7 september 1902 te Rotterdam

Gedeporteerd

6 maart 1944 verraden tijdens onderduik in Heerlen en gearresteerd; op 23 maart uit Westerbork gedeporteerd naar Auschwitz

Vermoord

31 augustus 1944 te Auschwitz (fictieve datum)

Adres

Engelenkampstraat 27 (nu 73), Sittard

Familie

dochter van wijlen Abraham van der Stam en Roosje Lezer; echtgenote van Philip Silbernberg; moeder van Roosje en Herman Silbernberg

Achtergrond

Jenetta (Jettie) stamde uit een Rotterdams gezin met acht kinderen, waarvan vier jong gestorven. Haar vader was beddenkoopman; haar moeder was geboortig uit Assen. In augustus 1929 trouwde Jettie met Philip en ging met hem op de Engelenkampstraat in Sittard wonen. Philip had de winkel in de Brandstraat van zijn ouders overgenomen, waar manufacturen, koloniale waren en herenkleding verkocht werden. Philip en Jettie kregen twee kinderen: in 1930 dochter Roosje en in 1934 zoon Herman. Jettie's ouders overleden in 1931 en 1934.

Philips moeder Rosalie woonde aanvankelijk in op de Engelenkampstraat, maar verhuisde in 1939 met haar dochter Else en dier gezin naar Nieuwer-Amstel, waar zij in november 1941 overleed.
In het voorjaar van 1939 waren Rosalie's broer Albert en diens vrouw Hedwig Schwarz-Wihl uit Dortmund naar Nederland uitgeweken en bij het gezin van Philip ingetrokken.

In augustus 1942 ontkwamen de Silbernbergs aan de eerste grote deportatie-ronde in Limburg, en besloten Philip en Jettie hun kinderen te laten onderduiken in Heerlen. In oktober doken zijzelf onder. Het echtpaar Schwarz-Wihl voelde zich daarvoor wellicht te oud, en verhuisde in november 1942 naar de Landweringstraat bij de familie Wolff-Koopman

Jettie en haar man werden verraden en op hun onderduikadres in Heerlen opgepakt. De kinderen konden ontkomen en in België onderduiken. Zij werden na de oorlog opgevangen door Nathan en Else Wijnperle-Silbernberg (Philips zuster). De oudere broer van Jettie werd gedeporteerd en vermoord. Haar andere broer en zus lijken met hun gezinnen de oorlog te hebben overleefd.

Zoon Herman zette later zijn jeugdherinneringen op papier in schrift en tekeningen, die in boekvorm zijn verschenen en in diverse exposities worden tentoongesteld.

Link

Digitaal Monument

Literatuur

Jochie... je moet er trots op zijn

Motief vervolging

joodse afkomst