Ivonne Ruth Zondervan

Naam

Ivonne Ruth Zondervan

geboorteDe geboorteakte van Ivonne Ruth.

Ivonne en HermanIvonne en haar broertje Herman circa 1941 (bron: G. Linssen).

Ivonne

 

Ivonne staat hier lachend achter Julienne Croonenberg, bij een poerim viering circa 1940. Op de voorgrond Jacob Ernst Sassen en Benny Wolff (bron: Zou ik het willen overdoen?).

 

Geboren

1 oktober 1931 te Sittard

Gedeporteerd

25 augustus 1942 naar Westerbork, 28 augustus 1942 naar Auschwitz

Vermoord

31 augustus 1942 te Auschwitz

Adres

Bergstraat 20 (later 32; gesloopt), Sittard

Familie

dochter van Henri Zondervan en Trude Schloss; zusje van Herman Benoit Zondervan, nichtje van Hermien Zondervan

Achtergrond

Ivonne werd geboren op de Jubileumstraat in Sittard als oudste kind van Henri en Trude Zondervan. Vader werkte achtereenvolgens als koopman, reiziger chemisch-technische artikelen en electro-monteur. Ze had een even oud nichtje Hermien, van oom en tante Benoit en Estella Zondervan. Die woonden op de Brandstraat, evenals opa en oma Zondervan. De grootouders overleden toen Ivonne nog heel klein was. Ze had wel nog een oma van moeders kant, Eugenie Schloss. Die woonde in Aken, evenals oom Werner Schloss. Toen Ivonne drie jaar oud was verhuisden haar ouders naar de Bergstraat, waar kort na haar vierde verjaardag broertje Herman ter wereld kwam.

Eind augustus 1942 kwam de oproep voor het gezin om zich te melden voor ‘tewerkstelling in Duitsland’. Ze werden op een vroege ochtend per trein samen met vele andere joodse gezinnen naar Maastricht vervoerd ter registratie en controle, de volgende dag naar Kamp Westerbork en enkele dagen later van daaruit per trein richting Auschwitz. Henri behoorde tot de mannen die de trein moesten verlaten bij het werkkamp Kosel, zo’n 80 kilometer voor Auschwitz. Deze mannen werden vanuit Kosel in verscheidene kampen te werk gesteld. Van Henri is bekend dat zijn reis eindigde in het werkkamp Wüstegiersdorf (tegenwoordig Gluszyca in Polen).

Trude en de kinderen werden direct na aankomst in Auschwitz vergast op 30 of 31 augustus 1942, nog geen week na hun vertrek uit Sittard. Ivonne was tien jaar oud, Herman zes jaar. Ook nichtje Hermien, de ooms en tante en oma Schloss werden vermoord.

Link

Digitaal Monument

Literatuur

-

Motief vervolging

joodse afkomst