Ida Pakula

Naam

Ida Pakula

zusjes Pakula

Ida en Hella Pakula in februari 1940 (Bron: Hub Dortants).

Ida

Ida Pakula (midden vooraan) met hockeyclub De Kollenberg tegen HEHC (Heerlen) in 1941 (Bron: Jos Engelen).

Geboren

25 november 1922 te Hamborn (Duitsland)

Gedeporteerd

25 augustus 1942 naar Westerbork, 28 augustus 1942 naar Auschwitz

Vermoord

31 augustus 1942 te Auschwitz

Adres

Landweringstraat 13, Sittard

Familie

dochter van Chaim Pakula en Lipsza Pakula; zus van Hella en Siegfried Pakula

Achtergrond

De ouders van Ida waren afkomstig uit Tomaszow in Polen, maar hadden zich duurzaam gevestigd in Hamborn aan de Rijn, waar in de jaren 1920 Ida, haar oudere zus en jongere broer werden geboren. Kort na de machtsovername door de Nazi's in 1933 ontvluchtte het gezin Pakula Hamborn en Duitsland, en vestigde zich te Ubach over Worms. 

Daar vond in maart 1935 het burgerlijk huwelijk van Chaim en Lipsza Pakula plaats, waarbij de drie kinderen werden erkend. Van Ida's grootouders leefde toen alleen nog de grootvader van moeders kant, die houtwerker was en in Lodz woonde. Vader Chaim was bij zijn huwelijk slotenmaker van beroep, maar verdiende later de kost als koopman.

Op 2 januari 1936 werd het gezin ingeschreven te Sittard op Paradijsstraat 2, en op 5 juli 1937 verhuisden ze naar Landweringstraat 6 (nu 13). 

Ida speelde bij hockeyclub De Kollenberg, De foto hiernaast is mogelijk van 30 maart 1941, toen de tweede afdeling van het damesteam een uitwedstrijd speelde tegen HEHC in Heerlen, en met 14-0 werd ingemaakt. In het najaar van 1941 mocht Ida als joods meisje geen lid meer zijn van een club met niet-joodse leden.

Zus Hella vertrok in mei 1942 als dienstbode naar Amsterdam, waar zij twee maanden later ten prooi viel aan de eerste systematische razzia's tegen joden. Hella belandde via Westerbork op 16 juli 1942 in de eerste deportatietrein naar Auschwitz, waar ze na enkele maanden dwangarbeid bezweek.

De overige gezinsleden Pakula moesten zich eind augustus 1942 melden voor ‘tewerkstelling in Duitsland’. Binnen enkele dagen werden ook zij vanuit Westerbork op de trein gezet naar Polen. Chaim en Siegfried moesten bij Kosel de trein verlaten. Zij werden als dwangarbeiders ingezet in diverse werkkampen, en zijn op onbekende plaats en tijd omgekomen. 

Ida en haar moeder werden meteen na aankomst in Auschwitz vergast. 

Link

Digitaal Monument

Literatuur

-

Motief vervolging

joodse afkomst