Ida Lebenstein

Naam

Ida Lebenstein

Ida met Henny
Ida Lebenstein met de kleine Henny Kaufmann, begin jaren 1930 (bron: Gershon Goldsteen)

Ida Lebenstein - Johanna Lebenstein-Rubsteck - Henny Kaufmann

Ida met haar schoonzus Johanna en Henny Kaufmann in Geleen (bron: Gershon Goldsteen)

 

Geboren

16 mei 1888 te Ochtrup (D)

Gedeporteerd

16 april 1943 (na onderduik?) naar Vught gebracht; op 24 mei naar Westerbork overgebracht en op 25 mei 1943 naar Sobibor gedeporteerd

Vermoord

28 mei 1943 te Sobibor

Adres

Rijksweg Zuid 30, Geleen

Familie

dochter van Isac Salomon Lebenstein en Julia Hirschweil; schoonzus van Johanna Lebenstein-Rübsteck; tante van onder meer Julie Irma Lebenstein en Elfriede Goldsteen-Lebenstein

Achtergrond

Ida Lebenstein was ongehuwd. Haar nicht Therese Zilversmit-Lebenstein woonde sinds 1934 met haar gezin in Maastricht en haar nicht Elfriede Goldsteen-Lebenstein had zich in 1937 met haar man te Sittard gevestigd. Ida verzorgde de kinderen van het gezin Kaufmann-Zilversmit (een schoonzus van voornoemde nicht), vooral hun jongste dochter Henny, die vanwege een hersenvliesontsteking licht gehandicapt was. Ze woonde bij hen in Gronau (niet ver van Ochtrup), en volgde hen in 1937 naar Geleen. Van daaruit onderhield ze contacten met haar beide nichtjes en met haar schoonzus Johanna en nicht Irma, die in 1939 naar Sittard waren gevlucht.

Richard Kaufmann was al in 1941 gearresteerd, en zijn vrouw Adele en de oudste dochter Margard werden op 8 april 1943 naar Vught afgevoerd. Henny verbleef toen in Heerlen in het ziekenhuis en werd daar gedurende de oorlog verborgen.

Ida vertrok op 7 april 1943 naar Rijnstraat 156 in Amsterdam, om onder te duiken? Op nr. 156-I had een joods gezin uit de buurt van Ochtrup gewoond, die kort te voren waren gedeporteerd naar Sobibor. In elk geval werd Ida een week later ook opgepakt, en twee maanden later in Sobibor vergast.

Henny kwam na de oorlog onder de voogdij van haar oom Willy Zilversmit uit Haarlem, die in 1960 de Nederlandse nationaliteit voor haar aanvroeg. (In 1941 waren alle Duitse joden statenloos gemaakt door het nazi-regime.) Henny werkte toen als hulp in de huishouding. Zij woonde aanvankelijk in Neerbeek, later onder meer in Enschede, Haarlem en Vught, waar zij in 2000 overleed op 76-jarige leeftijd.

Link

Digitaal Monument

Literatuur

De vergeten joden van Geleen 1920-1950

Motief vervolging

joodse afkomst


Stolperstein voor Ida Lebenstein in Ochtrup,
geplaatst aug. 2007 (bron: internet)