Herman Sassen

Naam

Herman Sassen

2015Links Rijksweg Zuid 84 in 2015 (foto: Harry Strijkers).

cirkelLuchtfoto uit 1957 met in de cirkel: rechtsonder Rijksweg Zuid 84 met daarachter Pastoor Jacobsstraat 15 (waar Jos Sassen woonde), linksboven de Weta-fabriek van Herman Wolff met links daarvan de huizen van de families Wolff en Pakula. In de Pastoor Jacobsstraat woonden verder de schoonouders en schoonzus van Herman Wolff en op nr. 13 een zus van Minna Sassen-Falkenstein, Julia Zeligman-Falkenstein met haar zoon en dochter.

 

Geboren

21 augustus 1907 te Sittard

Gedeporteerd

25 augustus 1942 naar Westerbork, 28 augustus 1942 naar Kosel

Vermoord

2 februari 1945 te Groß-Rosen

Adres

Rijksweg Zuid 44 (nu 84), Sittard

Familie

zoon van wijlen Salomon Sassen en van Wilhelmine Falkenstein; broer van Joseph Sassen; echtgenoot van Betje Lindeman; vader van Salomon Sassen

Achtergrond

Vader Salomon Sassen, geboren 1878, was een van de vier zonen van het echtpaar Sassen-Silbernberg. Hij was veekoopman en slager, en trouwde in 1904 met Minna Falkenstein uit Gangelt. Ze vestigden zich op de Rijksweg in Sittard, waar twee zonen werden geboren: Joseph en Herman.

De jongens draaiden mee in de zaak van hun vader. In oktober 1929 trouwde Jos met Bertha Benedik uit Beek en vestigde zich aanvankelijk in Beek. Begin 1936 kwam Jos met zijn gezin naar Sittard en ging wonen op de Kruisstraat, om de hoek bij het ouderlijk huis. Vader Salomon had hier al in 1928/1929 een woonhuis laten bouwen. Salomon overleed niet veel later, op 8 mei 1936. Herman trouwde in oktober 1936 met Betje Lindeman uit Almelo, en zijn bruid trok bij Herman en zijn moeder in. In 1938 werd hun zoontje Salomon geboren.

In oktober-november 1941 zat Herman ruim een maand vast in de gevangenis te Maastricht, waarschijnlijk vanwege een overtreding van de anti-joodse wetten van de bezetter. In augustus 1942 werd het gezin opgeroepen voor 'tewerkstelling in Duitsland'. Ze vertrokken via Maastricht naar Westerbork. Nog geen week later waren Betje en Salomon in Auschwitz vergast. Herman behoorden tot de mannen die de trein moesten verlaten bij het werkkamp Kosel, zo’n 80 kilometer voor Auschwitz. Deze mannen werden vanuit Kosel in verscheidene kampen te werk gesteld. De reis van Herman eindigde na veel ontberingen in Groß-Rosen, een netwerk van werkkampen in Neder-Silezië.

Broer Jos Sassen werd met zijn gezin opgepakt op 11 november 1942 bij de grootschalige razzia in Sittard. Hun moeder Minna Sassen-Falkenstein werd in februari 1943 gedwongen om bij haar zwager op de Molenweg in te trekken, van waar ze in april 1943 samen met de overgebleven, vooral bejaarde, joden via Vught eveneens naar Westerbork werden overgebracht, en van daaruit naar het oosten. Geen van hen kwam terug.

Link

Digitaal Monument

Literatuur

-

Motief vervolging

joodse afkomst