Herman Benoit Zondervan

Naam

Herman Benoit Zondervan

geboorteDe geboorteakte van Herman Benoit.

Ivonne en HermanHerman met zijn zus Ivonne circa 1941 (bron: G. Linssen).

 

Geboren

10 oktober 1935 te Sittard

Gedeporteerd

25 augustus 1942 naar Westerbork, 28 augustus 1942 naar Auschwitz

Vermoord

31 augustus 1942 te Auschwitz

Adres

Bergstraat 20 (later 32; gesloopt), Sittard

Familie

zoon van Henri Zondervan en Trude Schloss; broertje van Ivonne Ruth Zondervan, neefje van Hermien Zondervan

Achtergrond

Herman werd geboren op de Bergstraat als tweede kind van Henri en Trude Zondervan. Hij had een zusje Ivonne en een nichtje Hermien die beiden vier jaar ouder waren. Vader Henri werkte achtereenvolgens als koopman, reiziger chemisch-technische artikelen en electro-monteur. Hermiens ouders, oom en tante Benoit en Estella Zondervan, woonden op de Brandstraat. Opa en oma Zondervan waren al voor Hermans geboorte overleden. Hij had wel nog een oma van moeders kant, Eugenie Schloss. Die woonde in Aken, evenals oom Werner Schloss.

Eind augustus 1942 kwam de oproep voor het gezin om zich te melden voor ‘tewerkstelling in Duitsland’. Ze werden op een vroege ochtend per trein samen met vele andere joodse gezinnen naar Maastricht vervoerd ter registratie en controle, de volgende dag naar Kamp Westerbork en enkele dagen later van daaruit per trein richting Auschwitz. Henri behoorde tot de mannen die de trein moesten verlaten bij het werkkamp Kosel, zo’n 80 kilometer voor Auschwitz. Deze mannen werden vanuit Kosel in verscheidene kampen te werk gesteld. Van Henri is bekend dat zijn reis eindigde in het werkkamp Wüstegiersdorf (tegenwoordig Gluszyca in Polen).

Trude en de kinderen werden direct na aankomst in Auschwitz vergast op 30 of 31 augustus 1942, nog geen week na hun vertrek uit Sittard. Ivonne was tien jaar oud, Herman zes jaar. Ook nichtje Hermien, de ooms en tante en oma Schloss werden vermoord.

Link

Digitaal Monument

Literatuur

-

Motief vervolging

joodse afkomst