Henri Zondervan

Naam

Henri Zondervan

Henri
Henri Zondervan in 1930 (bron: glasnegatieven collectie Jos. Wilms / Archief De Domijnen).

Henri Zondervan (fotocollectie Jos. Wilms, Archief De Domijnen).

kaartjeOp dit kaartje uit 1970 is de locatie van Bergstraat 32 rood ingekleurd (bron: Erfgoedcentrum De Domijnen).

Geboren

31 mei 1898 te Sittard

Gedeporteerd

25 augustus 1942 naar Westerbork, 28 augustus 1942 naar Kosel

Vermoord

9 mei 1945 te Wüstegiersdorf

Adres

Bergstraat 20 (later 32; gesloopt), Sittard

Familie

zoon van wijlen Herman Zondervan en Rosalia Capell; neef van Jozef Zondervan; broer van Benoit Zondervan; echtgenoot van Gertrude Maria Johanna Schloss; vader van Ivonne Ruth en Herman Benoit Zondervan

Achtergrond

De familie Zondervan was afkomstig uit Amsterdam. De stamvader had zich rond 1818 in Beek gevestigd, de geboorteplaats van zijn echtgenote. Rond 1830 verhuisden ze naar Maastricht, waar de zonen Jonas en Benedikt als gezichtkundige (opticien) werkzaam werden. Jonas trouwde met een meisje Egger uit Sittard, en vestigde zich hier in 1855 als opticien. In 1881 overleed hij.
Onder de zonen van Benedikt was Herman Zondervan, geboren in 1851. Hij werd koopman en opticien, en kwam na zijn huwelijk in 1895 in Sittard op de Brandstraat wonen, waar hij een winkel begon in brillen, verrekijkers, thermometers en aanverwante zaken. Hier werden Benoit en Henri geboren.

Beide broers trouwden in 1930, waarna Henri zich op de Jubileumstraat en later de Bergstraat vestigde terwijl Ben met zijn gezin op de Brandstraat bleef wonen en vaders zaak overnam. Henri was achtereenvolgens koopman, reiziger chemisch-technische artikelen en electro-monteur. Herman Zondervan overleed in 1932 en zijn vrouw Rosalia Capell twee jaar later.

Henri's vrouw Gertrude Schloss was geboortig van Aken. Ze woonden eerst op Jubileumstraat 5, waar dochtertje Ivonne werd geboren, en verhuisden begin 1935 naar Bergstraat 20, waar zoontje Herman ter wereld kwam.

Eind augustus 1942 kwam de oproep voor het gezin om zich te melden voor ‘tewerkstelling in Duitsland’. Ze werden op een vroege ochtend per trein samen met vele andere joodse gezinnen naar Maastricht vervoerd ter registratie en controle, de volgende dag naar Kamp Westerbork en enkele dagen later van daaruit per trein richting Auschwitz. Henri behoorde tot de mannen die de trein moesten verlaten bij het werkkamp Kosel, zo’n 80 kilometer voor Auschwitz. Deze mannen werden vanuit Kosel in verscheidene kampen te werk gesteld. Van Henri is bekend dat zijn reis eindigde in het werkkamp Wüstegiersdorf (tegenwoordig Gluszyca in Polen).

Gertrude en de kinderen werden direct na aankomst in Auschwitz vergast op 30 of 31 augustus 1942, nog geen week na hun vertrek uit Sittard. Ook broer Benoit was in Wüstegiersdorf omgekomen, en diens vrouw en dochtertje waren in Sobibor vergast.

Link

Digitaal Monument

Literatuur

-

Motief vervolging

joodse afkomst