Hella Pakula

Naam

Hella Pakula

zusjes Pakula

Ida en Hella Pakula in februari 1940 (Bron: Hub Dortants).

Milletstraat 43

De hoge trap is Milletstraat 43-45 in Amsterdam, waar Hella de laatste twee maanden voor haar deportatie woonde (Bron: Google Street View). 

Geboren

4 augustus 1921 te Hamborn (Duitsland)

Gedeporteerd

rond 15 juli 1942 opgepakt bij razzia te Amsterdam, via Westerbork op 16 juli 1942 naar Auschwitz

Vermoord

30 september 1942 te Auschwitz (fictieve datum)

Adres

Landweringstraat 13, Sittard

Familie

dochter van Chaim Pakula en Lipsza Pakula; zus van Ida en Siegfried Pakula

Achtergrond

De ouders van Hella waren afkomstig uit Tomaszow in Polen, maar hadden zich duurzaam gevestigd in Hamborn aan de Rijn, waar in de jaren 1920 Hella en haar jongere zus en broer werden geboren. Kort na de machtsovername door de Nazi's in 1933 ontvluchtte het gezin Pakula Hamborn en Duitsland, en vestigde zich te Ubach over Worms. 

Daar vond in maart 1935 het burgerlijk huwelijk van Chaim en Lipsza Pakula plaats, waarbij de drie kinderen werden erkend. Van Hella's grootouders leefde toen alleen nog de grootvader van moeders kant, die houtwerker was en in Lodz woonde. Vader Chaim was bij zijn huwelijk slotenmaker van beroep, maar verdiende later de kost als koopman.

Op 2 januari 1936 werd het gezin ingeschreven te Sittard op Paradijsstraat 2, en op 5 juli 1937 verhuisden ze naar Landweringstraat 6 (nu 13). 

Hella vertrok op 6 mei 1942 als dienstbode naar Amsterdam, waar ze introk bij de joodse koopman Moritz Kottek op Milletstraat 43-I (Amsterdam Oud-Zuid). Twee maanden later werd zij als eerste van het gezin gedeporteerd:

"Op 11 juli 1942 protesteerden de Nederlandse kerken tegen de aangekondigde deportatie van de joden. Desondanks werd drie dagen later de eerste grote razzia gehouden op joden in Amsterdam-centrum en -zuid. De opgepakte joden werden direct overgebracht naar Westerbork. In Amsterdam werd de Hollandsche Schouwburg, die tijdelijk de Joodsche Schouwburg was geweest, als doorgangshuis gebruikt. Op 16 juli vertrok de eerste trein met Nederlandse joden vanuit het Drentse kamp naar Auschwitz. De 'Endlösung der Judenfrage' in ons land was feitelijk begonnen." (bron)

Hella belandde op de eerste Nederlandse deportatietrein naar Auschwitz, waar ze na enkele maanden dwangarbeid bezweek.

De andere gezinsleden moesten zich eind augustus 1942 melden voor ‘tewerkstelling in Duitsland’. Binnen enkele dagen werden ook zij vanuit Westerbork op de trein gezet naar Polen. Chaim en Siegfried moesten bij Kosel de trein verlaten. Lipsza en Ida werden bij aankomst in Auschwitz vergast. Chaim en Siegfried werden als dwangarbeiders ingezet in diverse werkkampen, en zijn op onbekende plaats en tijd omgekomen.

Link

Digitaal Monument

Literatuur

-

Motief vervolging

joodse afkomst