Gertrude Maria Johanna Zondervan-Schloss

Naam

Gertrude Maria Johanna Zondervan-Schloss

 

gezin ZondervanHet gezin Zondervan-Schloss rond 1938 (bron: G. Linssen).

huisBij de paarse streep het huis van Henri en Trude (bron: Jos Engelen).

cDe handtekeningen van Henri, Trüde en getuigen Benoit Zondervan en Sigmond Wolff onder de huwelijksakte van Henri Zondervan en Trüde Schloss in 1930 (bron: Erfgoedcentrum De Domijnen).

 

Geboren

7 juli 1901 te Aachen (D)

Gedeporteerd

25 augustus 1942 naar Westerbork, 28 augustus 1942 naar Auschwitz

Vermoord

31 augustus 1942 te Auschwitz

Adres

Bergstraat 20 (later 32; gesloopt), Sittard

Familie

dochter van wijlen Willy Schloss en van Eugenie Lehmann; zus van Werner Schloss; echtgenote van Henri Zondervan; moeder van Ivonne Ruth en Herman Benoit Zondervan

Achtergrond

Volgens zijn grafsteen in Aken werd vader William (Willy) Schloss in 1858 geboren en overleed hij in 1925. Moeder Eugenie Lehmann werd geboren in 1868 te Neustadt uit Beierse ouders. Het echtpaar kreeg tenminste twee kinderen: zoon Werner in 1898 en Gertrude in 1901, beiden te Aken geboren. Daar woonden Trude en haar moeder nog in 1930, toen zij te Sittard in het huwelijk trad met Henri Zondervan.

Henri was achtereenvolgens koopman, reiziger chemisch-technische artikelen en electro-monteur. Ze woonden eerst op Jubileumstraat 5, waar dochtertje Ivonne werd geboren, en verhuisden begin 1935 naar Bergstraat 20, waar zoontje Herman ter wereld kwam.

Eind augustus 1942 kwam de oproep voor het gezin om zich te melden voor ‘tewerkstelling in Duitsland’. Ze werden op een vroege ochtend per trein samen met vele andere joodse gezinnen naar Maastricht vervoerd ter registratie en controle, de volgende dag naar Kamp Westerbork en enkele dagen later van daaruit per trein richting Auschwitz. Henri behoorde tot de mannen die de trein moesten verlaten bij het werkkamp Kosel, zo’n 80 kilometer voor Auschwitz. Deze mannen werden vanuit Kosel in verscheidene kampen te werk gesteld. Van Henri is bekend dat zijn reis eindigde in het werkkamp Wüstegiersdorf (tegenwoordig Gluszyca in Polen).

Trude en de kinderen werden direct na aankomst in Auschwitz vergast op 30 of 31 augustus 1942, nog geen week na hun vertrek uit Sittard. Trudes moeder en broer waren in juli 1942 vanuit Düsseldorf gedeporteerd naar Theresienstadt. Eugenie stierf daar in november 1942; Werner werd twee jaar later in Auschwitz vermoord.

Link

Digitaal Monument

Literatuur

-

Motief vervolging

joodse afkomst