Eva Horn-Rosenberg

Naam

Eva Horn-Rosenberg

EveEva Horn-Rosenberg (bron: Zou ik het willen overdoen?).

otrIn het NIW van 8 april 1920 werd het huwelijk Horn-Rosenberg aangekondigd (bron: Delpher).

NIWEvi was actief voor de Sittardse vereniging Tsadik Wejoschor, NIW 10 januari 1930 (bron: Delpher).

winkelDe toenmalige slagerij op Molenbeekstraat 12 (bron: Archief De Domijnen.

woonkamerDe aanschaf van mooie nieuwe meubels vormde zeker de aanleiding voor deze foto van de woonkamer van de familie Horn-Rosenberg (bron: Archief De Domijnen).

 

Geboren

3 mei 1897 te Leer (D)

Gedeporteerd

11 november 1942 opgepakt en naar Westerbork gebracht; 20 november 1942 naar Auschwitz

Vermoord

23 november 1942 te Auschwitz

Adres

Molenbeekstraat 12, Sittard

Familie

dochter van Lehmann Rosenberg en Elle Rosenberg; zus van Maria, Rudolf en Siegmund Rosenberg; echtgenote van Alfred Horn; moeder van Leopold, Oscar, Sientje en Rudolph Leopold Horn

Achtergrond

De familie Rosenberg woonde al minstens een eeuw in de stad Leer in Ostfriesland. De ouders van Evi waren neef en nicht. Lehmann en Elle Rosenberg kregen vier kinderen in Leer, waarvan Evi de oudste was. Maria (Mariechen) volgde in 1898, Rudolf in 1902 en Siegmund in 1904. Veehandelaar Lehmann Rosenberg was voorzitter van de joodse gemeente en de joodse armenvereniging, en Ella leidde de joodse vrouwenvereniging in Leer. De joodse gemeente van Leer telde destijds circa 300 mensen.

Evi trad in april 1920 in het huwelijk met slager en veehandelaar Alfred Moritz Nathan Horn uit Sittard, waarna zij bij hem op de Molenbeekstraat introk. De ouders en zus van Alfred verhuisden toen naar het Kerkstraatje en later de Jubileumstraat. Alfred, bijgenaamd de ‘Lembkesschlechter’, was een prominent lid van de Sittardse gemeenschap, actief onder meer bij de Landstorm, het Rode Kruis en in de Vastelaovend.

Alfred Horn en Evi Rosenberg kregen vier kinderen: Leopold (Paul) in 1921, Oscar in 1922, Sientje in 1926 en als nakomertje Rudolph in 1937. In juni 1929 vierden de grootouders Horn-Van Blijdensteijn hun gouden huwelijk met een groot feest waaraan niet alleen de joodse gemeenschap deelnam, maar talloze andere plaatselijke verenigingen inclusief de burgemeester en raadsleden. Kleinzoon Paul Horn en Guusje van Dam bliezen op de trompet bij binnenkomst van het gouden paar op de receptie, en Sientje Colthof en Vera Rutten proclameerden een toespraak op rijm, terwijl Elsje Soesman eerder in de synagoge met prachtig volle stem een feestlied ten gehore had gebracht met tekst van Jannie van Oss.

Op kleinere schaal vierden Paul en Oscar Horn hun bar mitswa in 1934 en 1935. Bij laatstgenoemde is een familiefoto bewaard gebleven. Paul werd smid-bankwerker en Oscar slagersknecht en landbouwersknecht.

Nadat zijn ouders Leopold en Sientje Horn in 1936 respectievelijk 1937 waren overleden, sloot Alfred een vennootschap met zijn zwager Rudolf Rosenberg, begin april 1938 bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als veehandel.

In februari 1938 trok Alfreds zus Henriette bij het gezin in. In december 1938 ontvluchtten de ouders van Evi nazi-Duitsland en trokken eveneens in op de Molenbeekstraat. Het mocht niet baten, want anderhalf jaar later waren de Duitsers hier.

Tot september 1937 was er ook een knecht in huis, die in de slagerij zal hebben gewerkt: Jan Quaedackers. Tot februari 1942 had de familie verder inwonende dienstbodes, meestal voor een half jaar maar eentje bleef anderhalf jaar. In 1942 verboden de nazi's niet-joodse dienstbodes bij joodse huishoudens.

De familie Horn wist nog verschoond te blijven van deportatie in augustus 1942, toen velen een oproep kregen om voor ‘werkverruiming’ naar Duitsland te vertrekken. Echter bij de razzia op 11 november 1942 werd het gezin alsnog opgepakt en weggevoerd. Alleen de schoonzus en de ouders van Evi werden niet meegenomen. In januari 1943 kregen zij nog gezelschap van het oudere echtpaar Abraham en Bertha Wolff en Philip Hertz van de Emmastraat, die door de bezetter hun huis uitgezet werden. Op 23 maart 1943 overleed Henriette Horn, en een week later werd in alle kranten de oproep gepubliceerd dat de overgebleven joden uit het zuiden, noorden en oosten van het land zich voor 10 april in Kamp Vught moesten melden. Geen van hen keerde terug.

Eva’s broer Rudolf Rosenberg kon in augustus 1939 naar Engeland ontsnappen; haar andere broer en haar zus werden vermoord. Alfreds broer Leo Horn overleefde in de onderduik met zijn familie, behalve zijn oudste zoon, die in het verzet zat, en zijn schoonzoon.

Link

Digitaal Monument

Literatuur

-

Motief vervolging

joodse afkomst