Emanuel Victor Heumann

Naam

Emanuel Victor Heumann

oma
Van het gezin Heumann-van Dijk zijn nog géén foto's bekend. Dit is oma Johanneth van vaders kant (bron: Digitaal Monument).

kaartjeKadasterkaart waarop duidelijk de rij oude huisjes op de Limbrichterweg te herkennen is, alsmede het café op de hoek; in rood aangegeven de contouren van toenmalig huisnummer 16 (bron: Erfgoedcentrum De Domijnen). Uit vergelijking van landkaarten in het AEZEL-projek bleek later dat Limbrichterweg 16 niet aan de huidige Korhoenstraat lag - waar de steentjes zijn geplaatst - maar ongeveer op de locatie van de huidige Limbrichterweg 56.

Geboren

25 juni 1932 te Sittard

Gedeporteerd

25 augustus 1942 naar Westerbork, 28 augustus 1942 naar Auschwitz

Vermoord

31 augustus 1942 te Auschwitz

Adres

Limbrichterweg 16 (gesloopt), Sittard

Familie

zoon van Albert Heumann en Sara van Dijk; kleinzoon van Johanneth Heumann-Landau

Achtergrond

Albert Heumann, straatventer uit Berg en Terblijt, kwam tijdens zijn omzwervingen in Tiel terecht en trouwde daar met Sara van Dijk. In 1932 werd uit dit huwelijk te Sittard hun zoontje Emanuel Victor geboren. Het gezin woonde nog in Sweikhuizen en Einighausen voordat ze eind 1935 definitief in Sittard gingen wonen; op Rijksweg Noord 106, Bergstraat 30 en tenslotte in mei 1938 op de toenmalige Limbrichterweg 16, destijds een afgelegen huisje op de plek waar nu de Korhoenstraat begint. Het pand werd gedeeld met een ander gezin of individuen, eerst Philip Mols, later Rudolf van Donselaar en inwoners. Zelf hadden ze ook enkele kostgangers, waaronder vanaf juli 1941 Jacob Spreekmeester.

Emanuel Victor verbleef, waarschijnlijk vanwege het reizende bestaan van zijn ouders, gedurende lange periodes in Den Haag, Ede en Leiden. Zijn oma Johanetta Heumann-Landau woonde laatstelijk te Rotterdam. Ook andere familie van vaders en moeders kant woonde buiten Limburg.

Eind augustus 1942 kwam de oproep voor het gezin om zich te melden voor ‘tewerkstelling in Duitsland’. Ze werden op een vroege ochtend per trein samen met vele andere joodse gezinnen naar Maastricht vervoerd ter registratie en controle, de volgende dag naar Kamp Westerbork en enkele dagen later van daaruit per trein richting Auschwitz. Albert behoorde tot de mannen die de trein moesten verlaten bij het werkkamp Kosel, zo’n 80 kilometer voor Auschwitz. Deze mannen werden vanuit Kosel in verscheidene kampen te werk gesteld. Hoe, waar en wanneer precies Albert Heumann aan zijn einde kwam is niet bekend.

Emanuel Victor en zijn moeder werden direct na aankomst in Auschwitz vergast op 30 of 31 augustus 1942, nog geen week na hun vertrek uit Sittard. Oma Johanneth werd eind 1942 uit het Israëlitisch Oudeliedengesticht te Rotterdam weggehaald naar Westerbork en in februari 1943 in Auschwitz vermoord; voor zover bekend overleefden maar één oom en tante van Emanuel Victor de oorlog.

Link

Digitaal Monument

 

Literatuur

-

Motief vervolging

joodse afkomst