Eduard Horn

Naam

Eduard Horn

Lutz met grootouders

Sigmond en Helene Horn-Gottschalk, de ouders van Eef, en zijn zoontje Lutz in 1932 (bron: Yvette Heilbronn via Janet Isenberg)

Eef Horn met zijn vrouw Pauline, zijn moeder Helene Horn-Gottschalk, en zoontje Lutz, eind jaren '30 (bron: Yvette Heilbronn via Janet Isenberg)

Rosa

Zus Rosa Heilbronn-Horn met haar kinderen Max en Yvette in Luxemburg rond 1925 (bron: Yvette Heilbronn via Janet Isenberg)

Geboren

29 januari 1896 te Geilenkirchen (D)

Gedeporteerd

9 april 1943 naar Vught, op 2 juli naar Westerbork en 28 augustus 1943 naar Auschwitz

Vermoord

10 januari 1944 te Auschwitz

Adres

Julianaplein (Valkenburgplein) 21, Sittard

Familie

zoon van Sigmond Horn en Helene Gottschalk; broer van Rosa Heilbronn-Horn; neef van Alfred Horn; echtgenoot van Pauline Windmüller; vader van Lutz Horn

Achtergrond

De vader van Eduard, Sigmond Horn, was in 1863 te Sittard geboren en in 1892 getrouwd met Helene Gottschalk uit Geilenkirchen. Helene was in 1864 geboren en stamde af van de familie Wolff uit Münstereifel, waarvan verschillende nakomelingen in Sittard en omgeving woonden. Het echtpaar kreeg voor zover bekend drie kinderen, geboren Geilenkirchen: Ernestine Sofia, geboren en overleden in 1893, Rosa in 1894 en Eduard (Eef) in 1896. Rosa trouwde in 1919 met Moritz Heilbronn (1886-1976) en kreeg twee kinderen met hem. Het gezin woonde in Luxemburg, waar Rosa in 1928 overleed.

Eef werd evenals zijn vader huidenkoopman. Hij woonde van 1919 tot 1928 in Sittard, eerst op de Begijnenhofstraat 21 (bij neef Leo Horn) en later op Rosmolenstraat 13. Hij trouwde eind 1928 met Pauline Windmüller uit Beckum. In Geilenkirchen werd in 1930 hun zoontje Leopold Ludwig (Lutz) geboren. Waarschijnlijk woonden ze daar in bij Eefs ouders. Nadat Sigmond Horn in april 1932 was overleden, verhuisde het gezin samen met Eefs moeder Helene naar Sittard. Op 10 september 1932 werd het viertal hier ingeschreven op Julianaplein 21. Vlakbij op de Molenbeeklaan woonde neef Alfred Horn met zijn gezin. Bij de bar mitswa viering van Alfreds zoon Oscar in 1935 staat het gezin van Eef mee op de foto.

Begin 1935 liet Eef twee bedrijven inschrijven bij de Kamer van Koophandel: zijn huiden- en darmenhandel, op Molenbeekstraat 5, en het bedrijf "Hygiëna", voor 'fabricatie van en handel in chemische, technische en pharmaceutische producten', dat op Walramstraat 37 gevestigd was. Deze producten wilde men verkopen aan hotels, café's, bakkerijen e.d. door het hele land. In 1937 werd dit een vennootschap, samen met zijn neef Paul Gottschalk en met A. (Albert?) Marx, gevestigd op Rijksweg Noord 46. Paul Gottschalk trad uit in augustus 1938.

Op 3 april 1939 werd Pauline's moeder, Bernhardine Windmüller-Hoffmann, bij het gezin Horn ingeschreven. Pauline's broers emigreerden toen naar Engeland en later Amerika. Iedereen dacht echter dat ze ook in het neutrale Nederland veilig zouden zijn. Terwijl de twee broers op de boot naar hun nieuwe thuisland zaten, bereikte hen het bericht dat Duitsland Nederland was binnengevallen.

Straatnamen die naar de koninklijke familie waren vernoemd, zoals Julianaplein, moesten op last van de bezetter veranderd worden. In september 1940 overleed de moeder van Eef; ze werd op de joodse begraafplaats te Sittard begraven. De familie Horn stuurde nog een tijd lang (via een familie Frankhuisen in Utrecht) brieven naar Pauline's broers in de Verenigde Staten. De eerste twee deportatie-rondes in Limburg gingen aan het gezin voorbij. Begin april 1943 echter werden ze naar Vught gedeporteerd. Pauline en haar zoontje Lutz werden begin juni met het zogenaamde 'kindertransport' via Westerbork naar Sobibor gedeporteerd en bij aankomst daar vergast. Een maand later werd ook Eef naar Westerbork overgebracht. Hij werd eind augustus gedeporteerd en stierf begin 1944 in Auschwitz. Pauline's moeder Bernhardine bleef tot mei 1944 in Vught of Westerbork, en werd toen in Auschwitz vergast.

De zoon van Rosa Heilbronn-Horn werd in maart 1943 in Polen vermoord. Haar man (die in 1930 hertrouwd was) en haar dochter overleefden de oorlog.

Link

Digitaal Monument

Literatuur

Chronik der Familie Windmüller, 1938 (op Archive.org)

Windmueller Family Chronicle: Second Edition, 1981 (op Google Books)

Motief vervolging

joodse afkomst