Dorothea Julia Sassen-Alexander

Naam

Dorothea Julia Sassen-Alexander

Poerim SittardLinks schoonbroer Albert Sassen en Dorothea, met voor haar zoontje Jacob Ernst; achter haar Loe van Blijdestein, de zoon van de rabbijn, met een groep kinderen voor de synagoge tijdens het Poerimfeest, circa 1940

Dorothea Julia (uitsnede uit bovenstaande foto).
 

Alexander
Stolpersteine bij Ringstraße 67 in Gelsenkirchen voor Dorothea, haar moeder Frieda Alexander-Cohn (1887-1942), en haar zus Margot en broer Ernst, die overleefden, gelegd op 14 augustus 2015.

Muurschildering voormalig pand
Bahnhofstrasse 83 Gelsenkirchen (D)

 

Geboren

19 maart 1915 te Gelsenkirchen (D)

Gedeporteerd

14 april 1943 naar Vught, via Westerbork op 21 september 1943 naar Auschwitz

Vermoord

1 december 1944 te Auschwitz

Adres

Molenweg 10 (nu 18), Ophoven-Sittard

Familie

dochter van Siegbert Alexander en Frieda Cohn; zus van Margot en Ernst Alexander; echtgenote van Isedor Sassen; moeder van Jacob Ernst en Nathan Herman Sassen

Achtergrond

Dorothea Julia was de oudste van drie kinderen van koopman Siegbert Alexander en zijn vrouw Frieda. In 1933 scheidden haar ouders. In juni 1933 kwam ze uit Gelsenkirchen naar Brunssum. Ze woonde nadien te Meppel en Eindhoven, en keerde nog kort terug naar Gelsenkirchen, voor ze in oktober 1935 met de 24-jarige Sittardenaar Ies Sassen trouwde. Even woonde ze bij haar schoonouders in Ophoven in, maar al snel kregen Ies en Dorothea een eigen woning op Resedastraat 47, waar in 1936 Jacob Ernst en in 1940 Nathan Herman werd geboren. Ies hielp aanvankelijk zijn ouders in de slagerij, en werkte vanaf 1938 bij de Staatsmijn Maurits.

In juli 1942 moesten ze hun huis verlaten en weer bij de ouders en broer van Ies intrekken. In april 1943 werd de hele familie gedeporteerd via Vught naar Westerbork. De kinderen werden in juni naar Westerbork overgebracht met het zogenaamde kindertransport, en vandaar in september 1943 naar Auschwitz gedeporteerd en vergast. Dorothea en haar man moesten in Auschwitz dwangarbeid verrichten, waaraan zij in maart (volgens sommige bronnen) of december 1944 bezweek. Ies Sassen overleefde Auschwitz en keerde (als enige uit Sittard) terug naar huis.

De ouders van zowel Ies als Dorothea werden vermoord in concentratiekampen, evenals de broer van Ies, Albert Sassen. Margot Alexander was in 1939 naar Nederland gevlucht en had hier in de onderduik overleefd. Ernst Alexander was in 1938 met een kindertransport naar de Verenigde Staten ontkomen, en vocht in het Amerikaanse leger mee voor de bevrijding van Europa. Hij trouwde na de oorlog en emigreerde in 1979 met zijn gezin naar Israël.
Ies Sassen hertrouwde na de oorlog met Rosalie Wijnbergen en kreeg met haar twee kinderen, Albert en Annelies.

Link

Digitaal Monument;

Stolpersteine Gelsenkirchen

Erinnerungsorte Familie Alexander Gelsenkirchen (D)

Literatuur

De vergeten joden van Geleen 1920-1950

Motief vervolging

joodse afkomst