Brünetta Stein

Naam

Brünetta Stein


Stolpersteingeplaatst 8 november 2014.

Geboren

15 september 1903 te Neuss (D)

Gedeporteerd

7 april 1943 naar Vught, via Westerbork op 14 september 1943 naar Auschwitz

Vermoord

17 september 1943 te Auschwitz

Adres

Landweringstraat 15, Sittard

Familie

dochter van wijlen Philip Stein en van Lilly Salomon; zus van o.a. Bertha, Else en Bernhard Stein

Achtergrond

Volgens een Duitse Stolpersteine website waren haar volledige namen Alice Brunetta, maar in Sittard stond zij als Brünetta vermeld.
Brünetta groeide vanaf 1911 op in Gelsenkirchen. Ze verloor in 1924 twee van haar vier zusjes: Klara (18) en Anneliese (3). In 1932 overleed haar vader Philip, die paardenkoopman was, op 67-jarige leeftijd.

Haar zus Bertha emigreerde in 1936 naar Groot-Brittannië. Brünetta ontvluchtte Duitsland na de Kristallnacht samen met haar moeder en broer Bernhard. Vanuit hun woonplaats Gelsenkirchen kwamen ze in december 1938 in Rotterdam terecht. Brünetta vond daar werk als kantoorbediende.
In september 1939 vluchtte ook zus Else naar Rotterdam, samen met haar echtgenoot Heinz Schlösser. Na het bombardement op Rotterdam in mei 1940, trokken Brünetta en haar moeder in bij Else en Heinz; Bernhard was al in 1939 verhuisd.

In februari 1941 vertrokken Lilly en Brünetta naar Sittard, waar ze onderdak kregen bij het gezin Wolff-Koopman op de Landweringstraat. Herman Wolff, die eigenaar was van een tricotagefabriek en voorzitter van de Joodse Raad in Sittard, nam later ook het oudere echtpaar Schwarz-Wihl en zijn eigen schoonouders in huis. Begin april 1943 echter moesten alle bewoners van het pand buiten de (half-joodse) dienstmeid op transport naar Vught. Vandaar werden allen via Westerbork naar Auschwitz en Sobibor gedeporteerd, waar zij werden vermoord.

Ook zus Else en haar man werden gedeporteerd en vermoord, Else op dezelfde dag als Brünetta en moeder Lilly.

Broer Bernhard Stein overleefde de oorlog. Hij trouwde in 1947 te Amsterdam met Rebecca Turfkruijer, die hij in 1943 had ontmoet in Kamp Westerbork. Zij kregen twee kinderen, Jacqueline en Lydia. Bernhard overleed in oktober 1999 te Amsterdam.

Zus Bertha Stein overleed in 1988 te Londen.

Link

Digitaal Monument; Stolpersteine Gelsenkirchen

Literatuur

-

Motief vervolging

joodse afkomst