Benjamin Koopman

Naam

Benjamin Koopman

Zeer waarschijnlijk zijn dit Benjamin en Sara Koopman-Mok, op weg naar de bar mitswa viering van kleinzoon Ies, najaar 1941 (Bron: Bar Mitswa film).

NIW 11 augustus 1939 (bron: Delpher).

Stolperstein, geplaatst 8 november 2014.

Geboren

27 juli 1876 te Alkmaar

Gedeporteerd

9 april 1943 naar Vught, vandaar via Westerbork op 8 juni 1943 naar Sobibor

Vermoord

11 juni 1943 te Sobibor

Adres

Landweringstraat 15, Sittard

Familie

zoon van wijlen Abraham Machiel Koopman en Rosetta Cohen; echtgenoot van Sara Mok; vader van Rozette Wolff-Koopman, Abraham, Jacob, Aaron en Elisabeth Koopman

Achtergrond

Benjamin was kantoorbediende en later ambtenaar van sociale arbeid. Hij trouwde in augustus 1899 te Amsterdam met Sara. Ze kregen vijf kinderen: Rozette, Abraham, Jacob, en de tweeling Aaron en Elisabeth. Na zijn pensionering verhuisden Benjamin en zijn vrouw met hun dochter Lies en dier dochtertje Sara in april 1935 naar Sittard, waar zij zich vestigden op Kruisstraat 8 in Ophoven (thans Pastoor Jacobsstraat). Dat was om de hoek bij hun oudste dochter Ro.

In november 1942 werden Elisabeth Koopman en haar dochtertje gedeporteerd. Benjamin en Sara gingen in februari 1943 op de Landweringstraat wonen bij het gezin van Rozette. Schoonzoon Herman Wolff had een 'Sperre' vanwege zijn werk voor de Joodse Raad in Sittard. Toen in april 1943 de laatste joden uit Limburg gedeporteerd werden, verviel ook die "Sperre". Het hele gezin Wolff-Koopman en de huisgenoten (buiten de halfjoodse dienstmeid) werden naar kamp Vught overgebracht. Van daaruit werden Rozette en haar gezin via Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd en haar ouders naar Sobibor. Ook de zonen Abraham en Jacob van Benjamin en Sara werden met hun gezinnen gedeporteerd en vermoord. Over zoon Aaron is niets bekend.

Link

Digitaal Monument

Literatuur

-

Motief vervolging

joodse afkomst