Alex Renberg

Naam

Alex Renberg

De jonge Alex met hond, begin jaren '30
(bron: Digitaal Monument)

Alex Renberg

Alex Renberg als tiener (bron: Ralph Spencer)

Geboren

10 februari 1924 te Essen (D)

Gedeporteerd

9 april 1943 naar Vught, vandaar via Westerbork op 19 oktober 1943 naar Auschwitz

Vermoord

21 maart 1944 te Auschwitz

Adres

Limbrichterstraat 63, Sittard

Familie

zoon van wijlen Max Renberg en van Selma Wolff; broer van Julie Hilde Spencer-Renberg

Achtergrond

De vader van Alex, Max Renberg, overleed in oktober 1933 te Gelsenkirchen. Al enkele weken daarvoor was de jonge Alex bij zijn moeders familie in Sittard ondergebracht, komende uit Buer (een stadsdeel van Gelsenkirchen). Op school in Duitsland had hij regelmatig antisemitische pesterijen en geweld te verduren. Alex groeide verder op bij zijn ongehuwde oom en tantes Wolff op Limbrichterstraat 63. In de zomervakantie kwam zijn zus Hilde naar Sittard en ging Alex naar zijn moeder in Duitsland.

In juni 1939 keerde Selma naar Sittard terug en vestigde zich met Alex op Steenweg 29. Zus Hilde vertrok in 1939 als dienstbode naar Engeland. In 1941 kwamen moeder en zoon Schlesinger bij hen inwonen. Zoon Alexander Schlesinger was elf jaar ouder dan Alex.

Alex werd smid-bankwerker en lasser. Toen in september 1941 joodse kinderen niet meer naar het reguliere onderwijs mochten, werd de jonge Alex samen met Albert Sassen en Lore, de dochter van Albert Moses, onderwijzer aan een eigen joods schooltje in het huis van rabbijn Van Blijdestein. (In het boek van Herman Silbernberg wordt hij 'meester Werner' genoemd.)

In februari 1943 moesten Selma en Alex het pand aan de Steenweg verlaten, en trokken ze weer in bij Selma's familie op de Limbrichterstraat.

Selma en Alex zijn op 9 april 1943 samen met Selma's broer en haar drie ongehuwde zussen naar Vught gedeporteerd, en via Westerbork moest Alex op 19 oktober op de trein naar Auschwitz. Volgens zijn zus is Alex (ook) in Theresienstadt gezien. Allen werden vermoord in Auschwitz en Sobibor.

Zus Hilde overleefde in Engeland de oorlog.

Link

Digitaal Monument

Literatuur

-

Motief vervolging

joodse afkomst