Albert Sassen

Naam

Albert Sassen

Albert Sassen
Albert Sassen

Poerim feest Sittard rond 1940Poerimfeest te Sittard rond 1940; geheel links Albert Sassen, naast hem schoonzus Dorothea, zittend rechts rabbijn Van Blijdestein

Geboren

1 januari 1920 te Sittard

Gedeporteerd

9 april 1943 naar Vught, via Westerbork op 6 juli 1943 naar Sobibor

Vermoord

9 juli 1943 te Sobibor

Adres

Molenweg 10 (nu 18), Ophoven-Sittard

Familie

zoon van Isaak Sassen en Laura Winter; broer en zwager van Isedor en Dorothea Julia Sassen-Alexander; oom van Jacob Ernst en Nathan Herman Sassen

Achtergrond

Albert was de jongere broer van Ies Sassen. Hij woonde bij zijn ouders in Ophoven en werkte als kantoorbediende, later afdelingschef in een tricotagefabriek.

Toen vanaf september 1941 joodse kinderen niet meer naar reguliere scholen mochten, verzorgde Albert onderwijs in het godsdienstlokaal van rabbijn Van Blijdestein op de Plakstraat, samen met Lore, de dochter van Albert Moses, en met Alex Renberg.

In juli 1942 trokken zijn broer Isedor en diens gezin weer in Ophoven bij hun ouders in. In april 1943 werd de hele familie gedeporteerd via Vught naar Westerbork. In mei 1943 werden zijn ouders en in juli 1943 Albert zelf vergast in Sobibor.
Het gezin van broer Ies werd naar Auschwitz gedeporteerd en vermoord, alleen Ies overleefde Auschwitz en keerde (als enige uit Sittard) terug naar huis. Hij hertrouwde na de oorlog en kreeg nog twee kinderen, Albert (vernoemd naar zijn broer) en Annelies Sassen.

Link

Digitaal Monument

Literatuur

De vergeten joden van Geleen 1920-1950

Motief vervolging

joodse afkomst