Albert Heumann

Naam

Albert Heumann

De Winter-Heuman
Van Albert en zijn gezin zijn nog géén foto's bekend. Dit zijn zittend zijn moeder Johannetta met daarachter zijn nichten Hilda en Frida Heuman en Philip de Winter, de echtgenoot van Hilda (bron: Digitaal Monument).

kaartjeKadasterkaart waarop duidelijk de rij oude huisjes op de Limbrichterweg te herkennen is, alsmede het café op de hoek; in rood aangegeven de contouren van toenmalig huisnummer 16 (bron: Erfgoedcentrum De Domijnen). Uit vergelijking van landkaarten in het AEZEL-projek bleek later dat Limbrichterweg 16 niet aan de huidige Korhoenstraat lag - waar de steentjes zijn geplaatst - maar ongeveer op de locatie van de huidige Limbrichterweg 56.

Geboren

8 april 1892 te Berg en Terblijt

Gedeporteerd

25 augustus 1942 naar Westerbork, 28 augustus 1942 naar Kosel

Vermoord

30 april 1943 in Midden-Europa (fictieve datum)

Adres

Limbrichterweg 16 (gesloopt), Sittard

Familie

zoon van Emanuel Heuman en Johanneth Landau; broer van onder meer Ricka en Emile Heumann; echtgenoot van Sara van Dijk; vader van Emanuel Victor Heumann

Achtergrond

De familie Heumann uit het Duitse Gauersheim (ten zuiden van Mainz) vestigde zich rond 1840 in Gulpen. Emanuel Heuman(n) trouwde rond 1885 met Johanetta Landau uit Camberg (in Hessen). Te Berg en Terblijt werden vier kinderen geboren, waarvan Albert de jongste was.

Als koopman c.q. straatventer was Albert voortdurend onderweg. In 1912 werd hij in Maastricht ingeschreven, en vanaf 1920 vinden we hem in Den Haag, Oss en Tiel in het bevolkingsregister.

Rond 1930 trouwde Albert Heumann met Sara van Dijk uit Rossum, die hij in Tiel zal hebben ontmoet. In 1932 werd te Sittard hun zoontje Emanuel Victor geboren. Het gezin woonde nog in Sweikhuizen en Einighausen voordat ze eind 1935 definitief in Sittard gingen wonen; op Rijksweg Noord 106, Bergstraat 30 en tenslotte in mei 1938 op de toenmalige Limbrichterweg 16, destijds een afgelegen huisje op de plek waar nu de Korhoenstraat begint. Het pand werd gedeeld met een ander gezin of individuen, eerst Philip Mols, later Rudolf van Donselaar en inwoners. Zelf hadden ze ook enkele kostgangers, waaronder vanaf juli 1941 Jacob Spreekmeester. Zoontje Emanuel Victor verbleef, waarschijnlijk vanwege het reizende bestaan van zijn ouders, tot oktober 1940 gedurende lange periodes in Den Haag, Ede en Leiden.

Eind augustus 1942 kwam de oproep voor het gezin om zich te melden voor ‘tewerkstelling in Duitsland’. Ze werden op een vroege ochtend per trein samen met vele andere joodse gezinnen naar Maastricht vervoerd ter registratie en controle, de volgende dag naar Kamp Westerbork en enkele dagen later van daaruit per trein richting Auschwitz. Albert Heumann en Jacob Spreekmeester behoorden tot de mannen die de trein moesten verlaten bij het werkkamp Kosel, zo’n 80 kilometer voor Auschwitz. Deze mannen werden vanuit Kosel in verscheidene kampen te werk gesteld. Hoe, waar en wanneer precies Albert en Jacob aan hun einde kwamen is niet bekend.

Sara en zoon Emanuel Victor werden direct na aankomst in Auschwitz vergast op 30 of 31 augustus 1942, nog geen week na hun vertrek uit Sittard. Ook de moeder van Albert en zijn broer Emile met vrouw en dochter werden in Auschwitz vermoord.

Link

Digitaal Monument

Literatuur

-

Motief vervolging

joodse afkomst