Abraham Wolff

Naam

Abraham Wolff

De handtekeningen onder de huwelijksakte van Abraham en Bertha in 1893: het bruidspaar, de ouders van de bruid en moeder van de bruidegom, en getuige Leon Wolf, broer van de bruidegom.
Oude ansichtkaart van de Emmastraat; het laatste huis van het vierblok links was de woning van de familie Wolff (collectie ansichtkaarten Archief De Domijnen).

 

Geboren

3 december 1868 te Berg aan de Maas

Gedeporteerd

9 april 1943 naar Vught; op 8 mei naar Westerbork en 11 mei gedeporteerd naar Sobibor

Vermoord

14 mei 1943 te Sobibor

Adres

Emmastraat 3, Sittard

Familie

zoon van wijlen Soesman Wolf en Sophia Hertz; broer van onder meer Leon, Joseph, Adolf, Eva, Regina en Josephina Wolf; echtgenoot van Bertha Wolff; vader van Elvire, Sylvain, Marcel en Romain Wolf(f)

Achtergrond

Abraham Wolff stamde uit de familie van koopman-slager Wolf Soesman (Susman) uit Weisweiler (tussen Aken en Jülich), die zich rond 1825 te Stokkem in België vestigde en later via Roermond in Berg aan de Maas belandde. Abrahams vader was in Roermond geboren. Zijn moeder stamde uit de Sittardse familie Hertz en was een zus van Herman Hertz gehuwd Regina Isaac en een nicht van Philip Hertz.

Uit het huwelijk Wolf-Hertz werden vijftien kinderen geboren (dertien te Berg en twee in 1880-1881 te Sittard). Twee kinderen zijn jong gestorven, twee dochters vertrokken naar Parijs en eentje overleed ongehuwd. Van tien kinderen is een huwelijk bekend. Zij vestigden zich onder meer in Beek, Heerlen en Sittard. De bekendste is Adolf Wolf (1874-1974) die in 1900 met de weduwe van Karel Hertzdahl trouwde en aan het hoofd kwam te staan van de kledingfirma Wolf & Hertzdahl. Vader Soesman overleed in 1892 en moeder Sophia in 1914.

Abraham werd slager en veekoopman. Hij woonde voor 1891 enige tijd bij zijn grootmoeder op de Putstraat in Sittard en vertrok toen naar Antwerpen. Hij verhuisde vervolgens samen met zijn broer Adolf in maart 1893 naar Maasmechelen en trouwde in oktober van dat jaar met Bertha Wolff uit Sittard (van een andere familie Wolff). Te Maasmechelen werden hun vier kinderen geboren (deels als Wolf ingeschreven), een dochter en drie zonen. Zoontje Marcel werd maar een paar maanden oud.

Het gezin verhuisde in 1912 naar Sittard, waar ze onder meer op de Paardestraat en de Rijksweg Zuid en Noord woonden. In 1917 trouwde dochter Elvire met Alexander Polak en verhuisde naar Enschede.

Abraham en Bertha Wolff vestigden zich uiteindelijk in de jaren 1920 in een huurwoning op de Emmastraat in het pas aangelegde 'Villapark'. Zoon Sylvain werkte in de jaren 1920 en '30 als handelsagent en woonde onder meer in Rotterdam, Den Haag en soms bij zijn ouders. Zoon Romain bleef de meeste tijd bij zijn ouders wonen en werkte met name als mijnwerker en als handlanger bij een constructiewerkplaats.

Het echtpaar had ook kostgangers in huis, waaronder (langdurig) Philip Hertz uit Sittard en in 1939-1940 Joseph Cohen uit Groningen. Philip Hertz was dus een neef van Abrahams moeder.

Zoon Sylvain werd in maart 1942 gearresteerd om nog onbekende reden, en werd in juni 1942 in Mauthausen doodgeschoten. Zoon Romain moest zich eind augustus 1942 melden voor tewerkstelling, en kwam via Kosel terecht in werkkampen in Midden-Europa, waar hij uiteindelijk omkwam.

In januari 1943 werd het huis van Abraham en Bertha door de Duitsers gevorderd, en moesten zij samen met Philip Hertz intrekken bij de familie Horn-Rosenberg op de Molenbeekstraat, of beter gezegd: bij hun leeftijdgenoten het echtpaar Rosenberg, want de jongere generaties waren toen al weggevoerd. Daar bleven ze niet lang, want begin april 1943 werden ze gesommeerd zich in Kamp Vught te melden. Een maand later werden ze naar Westerbork overgebracht en vandaar gedeporteerd naar vernietigingskamp Sobibor.

Alleen dochter Elvire (sinds 1939 weduwe) overleefde de oorlog met haar twee zonen.

Link

Digitaal Monument

Literatuur

'Joden in Urmond en Berg aan de Maas, en de nakomelingen van Soesman Wolf & Sophia Hertz', in Historisch Jaarboek voor het Land van Zwentibold 2019, p. 23-40

Motief vervolging

joodse afkomst