NIEUWS

Steenlegging op vrijdag 14 jun i 2019

Op vrijdag 14 juni is in Geleen, Einighausen en Sittard een aantal Stolpersteine gelegd.

De steenlegging aan het adres Bloemenmarkt 7 in Geleen is voor de familie Baum aanleiding geweest speciaal vanuit de Verenigde Staten van Amerika naar Geleen te komen.

17 leden van de familie Baum waren voor deze steenlegging overgekomen uit de Verenigde Staten. Een emotionele en troostrijke ceremonie.

Lees het programma van 14 juni 2019 >>>

 

 


 


 

 


In dit jaarverslag legt het bestuur van de Stichting Stolpersteine Sittard - Geleen verantwoording af over de activiteiten in het jaar 2018.

Lees verder >>>


Stolpersteine gelegd op 5 oktober 2018

Tijdens de bijeenkomsten van 5 oktober zijn twee gedichten voorgelezen van Phil Schaeken.

U vindt deze gedichten op een aparte pagina >>>

 

 

 

 

 


 

Vrijdag 5 oktober 2018 Steenlegging Limbricht en Sittard

Op vrijdagmiddag 5 oktober worden bijna 20 Stolpersteine gelegd op diverse plekken in Limbricht en Sittard. De bijeenkomst start om 13.15 uur met een ontvangst voor genodigden en een welkomstwoord van  voorzitter van de Stichting Stolpersteine en een toespraak de wethouder gemeente Sittard-Geleen.

Lees het hele programma >>>


Vrijdag 22 juni 2018 Steenlegging

Op vrijdag 22 juni 2018 heeft de stichting Stolpersteine Sittard – Geleen op diverse plekken weer een aantal Stolperteine gelegd. De stenen symboliseren de plek waar joodse inwoners van Sittard en Geleen hebben gewoond. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn deze inwoners gedeporteerd en naar een concentratiekamp gebracht en daar vermoord.


Luc van Gessel op saxofoon en zijn drie
kinderen

Lees verder >>>


Vrijdag 22 juni 2018

Op vrijdagmiddag 22 juni worden op diverse plaatsen in Geleen en Sittard weer Stolpersteine gelegd als blijvende herinnering aan de deportatie van joden uit deze twee plaatsen naar de concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Het programma begint om 12.00 uur bij de Heemkundevereniging gelegen aan de Jupiterstraat 35 in Geleen (voormalige Augustinusschool).
Wij nodigen u van harte uit om deze herdenkingsmiddag bij te wonen.

Lees het volledige programma >>>

Geplaatst woensdag 23 mei 2018Het bestuur van de Stichting Stolpersteine Stittard - Geleen legt in dit jaarverslag verantwoording af over de activiteiten in het jaar 2017.


 

Lees verder >>>


De vergeten joden van Geleen

Fredrik (Frits) Goldsteen

"Op 25 augustus 2017 is het vijfenzeventig jaar geleden dat uit Geleen de grootste groep joden werd weggevoerd door de nazi's."

Zo begint historicus Jac Lemmens zijn  bijdrage in 'Feestelingen & historische mijlpalen in Sittard - Geleen 2017' een uitgave van de Stichting Cultuur - Historische Uitgaven Geleen/Stichting Museum en Expositie Geleen 2017.

Download het hele artikel 'De vergeten joden van Geleen'.

Op de foto:
Frederik (Frits) Goldsteen vermoord
op 15 augustus 1942 in Auschwitz


6 oktober 2017 16 Stolpersteine in Sittard

Op vrijdagmiddag 6 oktober 2017 zijn 16 Stolpersteinen gelegd in Sittard als herdenking van de deportatie van joodse Sittardenaren naar de concentratiekampen in Polen.

Met het leggen van vijf Stolpersteine bij het pand aan de Molenweg 18 worden de joodse slachtoffers van de slagersfamilie Sassen herdacht, in aanwezigheid van familieleden.

Op de foto:
5 stenen voor de familie Sassen, Opa Isaak en Oma Laura, zoon Albert en de kleinkinderen Jacob Ernst en Nathan Herman.

Lees verder >>>


23 juni 2017 12 Stolpersteine in Geleen

Op vrijdagmiddag 23 juni 2017 werden 12 Stolpersteinen in Geleen gelegd als herinnering van de bewoners, die naar de concentratiekampen zijn weggevoerd en vermoord. 

Tijdens een ingetogen bijeenkomst is bij het pand van de Hubo in de Annastraat 24 een steen gelegd voor Frederik Goldsteen, in aanwezigheid van zijn joodse familieleden en burgemeester Sjra Cox.

Lees verder >>>


4 mei 2017 Herdenking joodse slachtoffers

Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei heeft de stichting Stolpersteine Sittard – Geleen op de algemene begraafplaats aan de Lahstraat een krans gelegd voor de joodse oorlogsslachtoffers.
Dit is de eerste keer dat de grootste groep slachtoffers binnen onze gemeente op deze wijze wordt geëerd.
Scholieren van basisschool ‘De Duizendpoot’ hebben het toneelstuk ‘kindermonument' opgevoed.

Lees verder >>>

 

 

 

Geplaatst 16 mei 2017


Jaarverslag 2016 'In het teken van herdenkingsstenen'

De Stichting Stolpersteine Sittard - Geleen heeft in 2016 een aantal activiteiten ontplooid. In ons jaarverslag 'In het teken van gedenkingsstenen' wordt hiervan een overzicht gegeven.
Lees verder >>>

 

Geplaatst 3 april 2017


Joodse onderduikkinderen in Limburg

tot en met 5 mei in Museum Land van Valkenburg

De reizende tentoonstelling Joodse onderduikkinderen is tot en met 5 mei te zien in Museum Land van Valkenburg.
Om te ontkomen aan de deportatie doken veel joden onder. Daarbij raakten gezinsleden vaker gescheiden. Via een netwerk kwamen veel kinderen terecht in Limburg. Van een aantal van deze kinderen worden de belevenissen in deze oorlog verteld aan de hand van foto’s, films, brieven en schilderingen.
Ook in Valkenburg, in Houthem om precies te zijn, werd een joods kind ondergebracht. Onder de naam ‘Ria’ werd Marij de Goede-van Gelder in het gezin Mulleneers opgevangen. Haar verhaal is in deze tentoonstelling opgenomen.

Meer informatie over deze expositie in Valkenburg vindt u op de website Joodse onderduikkinderen in Limburg.

Deze tentoonstelling heeft sinds 2012 circa 40.000 bezoekers getrokken.
Kijk ook op de pagina met de oorspronkelijke expositie van het Erfgoedcluster Weert Joodse onderduikkinderen in Weert en Limburg.

Geplaatst 21 maart 2017


Eerdere berichten vindt u op de pagina Nieuwsarchief.