NIEUWS

De vergeten joden van Geleen

Fredrik (Frits) Goldsteen

"Op 25 augustus 2017 is het vijfenzeventig jaar geleden dat uit Geleen de grootste groep joden werd weggevoerd door de nazi's."

Zo begint historicus Jac Lemmens zijn  bijdrage in 'Feestelingen & historische mijlpalen in Sittard - Geleen 2017' een uitgave van de Stichting Cultuur - Historische Uitgaven Geleen/Stichting Museum en Expositie Geleen 2017.

Download het hele artikel 'De vergeten joden van Geleen'.

Op de foto:
Frederik (Frits) Goldsteen vermoord
op 15 augustus 1942 in Auschwitz


6 oktober 2017 16 Stolpersteine in Sittard

Op vrijdagmiddag 6 oktober 2017 zijn 16 Stolpersteinen gelegd in Sittard als herdenking van de deportatie van joodse Sittardenaren naar de concentratiekampen in Polen.

Met het leggen van vijf Stolpersteine bij het pand aan de Molenweg 18 worden de joodse slachtoffers van de slagersfamilie Sassen herdacht, in aanwezigheid van familieleden.

Op de foto:
5 stenen voor de familie Sassen, Opa Isaak en Oma Laura, zoon Albert en de kleinkinderen Jacob Ernst en Nathan Herman.

Lees verder >>>


23 juni 2017 12 Stolpersteine in Geleen

Op vrijdagmiddag 23 juni 2017 werden 12 Stolpersteinen in Geleen gelegd als herinnering van de bewoners, die naar de concentratiekampen zijn weggevoerd en vermoord. 

Tijdens een ingetogen bijeenkomst is bij het pand van de Hubo in de Annastraat 24 een steen gelegd voor Frederik Goldsteen, in aanwezigheid van zijn joodse familieleden en burgemeester Sjra Cox.

Lees verder >>>


4 mei 2017 Herdenking joodse slachtoffers

Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei heeft de stichting Stolpersteine Sittard – Geleen op de algemene begraafplaats aan de Lahstraat een krans gelegd voor de joodse oorlogsslachtoffers.
Dit is de eerste keer dat de grootste groep slachtoffers binnen onze gemeente op deze wijze wordt geëerd.
Scholieren van basisschool ‘De Duizendpoot’ hebben het toneelstuk ‘kindermonument' opgevoed.

Lees verder >>>

 

 

 

Geplaatst 16 mei 2017


Jaarverslag 2016 'In het teken van herdenkingsstenen'

De Stichting Stolpersteine Sittard - Geleen heeft in 2016 een aantal activiteiten ontplooid. In ons jaarverslag 'In het teken van gedenkingsstenen' wordt hiervan een overzicht gegeven.
Lees verder >>>

 

Geplaatst 3 april 2017


Joodse onderduikkinderen in Limburg

tot en met 5 mei in Museum Land van Valkenburg

De reizende tentoonstelling Joodse onderduikkinderen is tot en met 5 mei te zien in Museum Land van Valkenburg.
Om te ontkomen aan de deportatie doken veel joden onder. Daarbij raakten gezinsleden vaker gescheiden. Via een netwerk kwamen veel kinderen terecht in Limburg. Van een aantal van deze kinderen worden de belevenissen in deze oorlog verteld aan de hand van foto’s, films, brieven en schilderingen.
Ook in Valkenburg, in Houthem om precies te zijn, werd een joods kind ondergebracht. Onder de naam ‘Ria’ werd Marij de Goede-van Gelder in het gezin Mulleneers opgevangen. Haar verhaal is in deze tentoonstelling opgenomen.

Meer informatie over deze expositie in Valkenburg vindt u op de website Joodse onderduikkinderen in Limburg.

Deze tentoonstelling heeft sinds 2012 circa 40.000 bezoekers getrokken.
Kijk ook op de pagina met de oorspronkelijke expositie van het Erfgoedcluster Weert Joodse onderduikkinderen in Weert en Limburg.

Geplaatst 21 maart 2017


Eerdere berichten vindt u op de pagina Nieuwsarchief.